<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Mintha párhuzamos valóságba került volna a magyar és a lengyel elnöki kommunikáció.

Az alaphelyzet adott, miszerint a lengyel-magyar barátság napja alkalmából telefonon egyeztetett csütörtökön Novák Katalin köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel elnök. Az MTI közlése emellett arról is beszámol, hogy „a két államfő az emléknap alkalmából megerősítette a két nemzet közötti évszázados barátság fontosságát, és biztosították egymást arról, hogy mindent megtesznek annak fenntartásáért, erősítéséért”, majd rátér a köztársasági elnök Somogyban tett látogatásának részleteire.

Ez nem csak egy kellemes bájcsevej volt

Az MTI, és a Sándor-palota által kiadott közlés ugyanis egészen egyszerűen elhallgatta azt, amiről Duda elnök hivatala a Twitteren tájékoztatott, miszerint a kétoldalú együttműködések és kapcsolatok megvitatása mellett a lengyel államfő arról győzködte a magyar köztársasági elnököt, hogy Svédország és Finnország minél gyorsabb NATO-csatlakozása kulcsfontosságú a térség biztonságának garantálásához.

A beágyazott üzenet nagyjából a következőképpen fordítható: a megbeszélés fő témáit a kétoldalú kapcsolatok, a térség biztonsági helyzete, valamint Finnország és Svédország NATO-csatlakozása jelentették. A Lengyel Köztársaság elnöke kijelentette, hogy Svédország és Finnország gyors csatlakozása a szövetséghez a térség biztonságának növelését garantálja.

Nem ez az egyetlen kínos esemény ezen a téren ma, ugyanis Ulf Kristersson svéd miniszterelnök is jelezte, hogy személyesen fog Orbán Viktortól magyarázatot kérni arra, hogy miért választotta külön a kormány a svéd és a finn NATO-belépés ratifikációját.