<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ősztől lesz teljes a GOBUDA Mall üzletkínálata Óbuda szívében.

Két nap múlva az Interspar új üzletével megkezdődik az egykori EuroCenter helyén kialakított GOBUDA Mall bevásárlóközpont nyitása. A hipermarket mellett bankok és távközlési cégek is fogadják a vásárlókat a hét közepétől. A következő 4-5 hónapban az összes, mintegy 100 bolt elkészül – jelentette be a keddi sajtóbejáráson Takács Ernő, a fejlesztő Wing vezérigazgató-helyettese. Más forrásból megtudtuk, hogy az üzlethelyiségek mintegy 80 százaléka talált gazdára, de a bérlőjelöltek száma nagy, sokan szeretnének bekerülni az újjávarázsolt kiskereskedelmi és szabadidőközpontba.

A GOBUDA Mall egyik belső tere az új lépcsővel. Fotó: WingA GOBUDA Mall egyik belső tere az új lépcsővel. Fotó: Wing

Az épületben 25 ezer négyzetméternyi bérterület van, több régi bérlői is visszatér, de tucatnyi új nagy divatmárka is megjelenik majd. Az első emeleten kialakítottak egy 140 méteres egyenes vonalú sétáló és közösségi passzázst, amely az ide tervezett divatüzleteknek ad majd helyet. A bevilágítók modernizálása, a födémkivágásokkal megnyitott terek révén az épületet átjárja a természetes fény, ez direkt cél volt – mondta lapunknak a tervező Aspectus iroda képviselője.

Kialakítottak kerékpártárolókat, elektromos autótöltő állomásokat, továbbá a mélygarázsban autómegosztó parkolóhelyek és csomagautomata-szolgáltatás is elérhetők lesznek. Lesz mozi, kaszinó és fitnessz központ is. 

Az újra fazonírozott és új néven megnyíló óbudai központ várhatóan sokáig egyeduralkodó lesz a III. kerületben. A német ECE ugyanis tovább jegeli a Szentendrei út és a Bogdáni út kereszteződésébe gondolt kiskereskedelmi és irodaközpontjának tervét, holott azt két tényező is sürgethetné: egyrészt több ezer lakás épül a tőszomszédságában a Biggeorge Property beruházásában, másrészt tovább haldoklik a pár száz méterre található Flórián bevásárlóközpont, mindkét faktor gyorsításra sarkalhatná a német céget.

Budapesten a GOBUDA Mall egyébként megint olyan fehér holló, mint tavaly ősszel a lágymányosi Etele Plaza átadása volt. Ott akkor érthetően nagy volt a felhajtás, hiszen 10 év alatt az volt az egyetlen plázaátadás. A Futureal központja azonban még mindig a bevezető szakaszban van, egyelőre nem lehet messzemenő következtetéseket levonni forgalmáról. 

Dél-Budán a következő nagyobb kihívás az lesz, hogy a már megépült és az építés alatt lévő, valamint a tervezett sok ezer új lakást miként fogják kiszolgálni. A részlegesen felújított Allee, a korszerűsítésre szoruló Újbuda Center és a Savoya park bizonyosan kevés lesz. Újabb, akár az eddigiektől eltérő formátumú szakáruházak megjelenésére is lehet számítani és még több lehet az ipari ingatlanok egy részének átalakítása után nyitó diszkont áruház.

Közben kiderült, hogy az IKEA idén a tervek szerint két új formátumú pop-up stúdiót nyit Budapesten kívüli bevásárlóközpontokban, ahol tervezési és lakberendezési tanácsadó szolgáltatást nyújtanának, illetve az online rendelésekben támogatnák a vásárlókat. A pontos helyszínekről még tartanak az egyeztetések. 

A vidéki plázák egy részének a teljes újragondolása már megindult, ebben az Indotek Group jár élen. Idén folyatják a csoport birtokában lévő központok átalakítását, most a győri és a pécsi van soron, később jön a Miskolc Plaza és a székesfehérvári Alba Plaza, utóbbi bővítik is. A Diófa Alapkezelő minapi eladásával viszont a kispesti Shopmark bevásárlóközpont, valamint a Zone kereskedelmi parkok kikerültek a portfólióból.

A plázák, kereskedelmi parkok, diszkont áruházak és szupermarketek jövedelmezősége szempontjából kulcsfontosságú, hogy mennyire hatékony a háttér infrastruktúrájuk és stabil a beszállítási láncuk. Főleg az előbbire van ráhatásuk, ha elegendő pénzt költenek rá.

Nos, a jelek szerint a hazai kiskereskedelem logisztikai háttere forradalmi tempóban alakul át. A plázákban és a kereskedelmi parkokban működő nagy bérlők mindegyike bővítette bérelt raktárainak kapacitását, néhányan még további területekre is igényt tartanak. Ez a keresletnövekedés magasan tartja a logisztikai ingatlanok bérleti díját, növeli az ilyen ingatlanok értékét és végső soron újabb intézményi és magánbefektetői eurómilliókat vonz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.