<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Akinek a családi építőipari cége sok megbízást kapott a megyeszékhely önkormányzatától, aktuálisan a helyi színház felújításán dolgoznak.

A Nemzeti Együttműködés Rendszerében a divatiparon belüli térfoglalás nem szerepelt a legfontosabb célok között, de idővel erre is sor került, nem függetlenül attól, hogy a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel kitüntetett figyelmet szentel ennek az iparágnak (a turizmus mellett, ami iránti vonzódását iskolai papírjai is bizonyítják).

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az arra érdemesnek talált személyek a 2018-as alapítású Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt.-n keresztül vetették meg a lábukat ezen a terepen. Az ügynökség tulajdonosa a magyar állam képviseletében a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. - vagyis végső soron Orbán Ráhel mindkét preferált ágazata egyszerre van jelen a történetben.

Az ügynökség munkájában saját nevén amúgy nem vesz részt a miniszterelnök lánya, de a szervezet vezetésébel megbízott Bata-Jakab Zsófia és Orbán Ráhel közismerten szoros barátsága nem sok kétséget hagy afelől, hogy milyen fontos kapcsolati háló támogatja az ügynökség boldogulását. Nem mellesleg igen jó fizetéseket is adnak a munkatársaknak.

Arra azonban kínosan ügyeltek, hogy a munkájukat ne állami, pláne ne pártpolitikai, hanem szakmai alapon ítéljék meg. Céljuk a magyar divatipari startup ökoszisztéma fellendítése, azaz egyfajta közvetítői szerepet akarnak betölteni az ágazatban. Amelyet milliárdos nagyságrendű pályázati támogatással igyekszik megtolni a kormány.

A legfrissebb változások az ügynökségen belül azonban kétségeket szülnek a politikai "ártatlanságot" illetően.

Egy tavaly októberi cégbejegyzés szerint ugyanis egy, a szolnoki fideszes körökhöz kapcsolható személy került be az ügynökség felügyelő bizottságába, Diglics Dániel és Szilágyi Szabolcs mellé.

Nagy Róbert Ákosné az interneten fellelhető dokumentumok szerint a szolnoki választások során a Fidesz képviseletében vett részt a választási bizottsági munkában: így történt ez a 2016 januári időközi választás esetében is, amikor a Fideszt mint jelölő szervezetet vették nyilvántartásba a helyi választási bizottság határozata értelmében, s erről a döntésről a dokumentum szerint a Fidesz központi szerve, valamint Szalay Ferenc (szolnoki polgármester) mellett Nagy Róbert Ákosné is értesítést kapott.

Az Átlátszó pedig azt írta meg az ügynökség friss fb-tagjáról 2016 októberében, hogy "az asszony rendszeresen eljárt különböző választási bizottságokban a Fidesz nevében; az előző ciklusban az Országgyűlés hivatalának parlamenti titkáraként dolgozott, ebbéli minőségében a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült" (még 2013-ban - a szerk).

Nagy Róbert Ákosné azonban nem csak e munkája révén lett megbecsült tagja a szolnoki közösségnek.

Családi vállalkozása ugyanis fontos szereplője a helyi építőiparnak: a férjével, Nagy Róbert Ákossal közösen tulajdonolt Böjtös-Bau Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ről szintén az Átlátszó írt, mint a szolnoki közbeszerzések egyik nagy nyerteséről.

A cég az iskolafelújításokban, illetve a Városháza felújításában is szerepet kapott azokban az években.

Aktuálisan pedig a Szolnoki Szigligeti Színház felújítását végzik. A 2019 végén elnyert munka értékét eredetileg 3,78 milliárd forintban határozták meg, de a feltárás során beazonosított pótlólagos munkaigény - a színház rosszabb állapotban van, mint a felújítás indulásakor gondolták - az ellenérték 4,08 milliárd forintra nőtt, az uniós közbeszerzési értesítőben megtalálható dokumentum alapján.

A legutolsó lezárt évük egyébként különösen jól sikerült: a 2019-es beszámoló szerint az értékesítési nettó árbevételük 2,3 milliárd forint volt, az adózott eredményük 133,5 millió forint. Erre az eredményre a megelőző négy évben nem voltak képesek.

Az építőipari cégnek egyébként van egy vagyonkezeléssel foglalkozó leányvállalata, a 2018-ban létrehozott Donátus Vagyonkezelő Zrt., melynek jegyzett tőkéjét az alapításkori 20 millió forintról fokozatosan emelték a mostani 63,5 millióra.

Ami pedig a divatügynökséget illeti, eddig egy tört és egy teljes évről készült beszámolójuk. A 2019-es teljes évben 78,5 millió forintos árbevételre 1,9 milliós adózott eredmény jutott