<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Több piaci fejlemény is a nemesfém ellen dolgozik, a központi bankok akciói azonban világszerte támogatják.

Az arany április végére csaknem minden ez évi nyereségét elveszítette, miközben a piacnak csökkent a biztonsági menedékek iránti igénye, és a befektetők egyre nagyobb figyelmet fordítottak az izmosodó részvénypiacra és az erősödő amerikai dollárra. Ezek következtében 1275 dollár/uncia szinten alakult ki egy fontos támasz, és a hedge fund-ok – más spekulánsokkal együtt – mostanra nettó short pozícióba mentek át, áll a Saxo Bank keddi közleményében.

Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy az aranynak sikerült több jelentős kihívással is megküzdenie, ezek közül is kiemelendő a részvénypiac első negyedévi szárnyalása. A részvények, élükön a NASDAQ indexbe tartozó papírokkal, új csúcsokat értek el, és a dollár is egyre jobban teljesített a fő valutákkal szemben – az euróval szemben például 10 hónapos csúcsra jutott.

De az arany ellenében dolgozó piaci fejlemények mellett észre kell vennünk azt a támogatást is, amelyet a központi bankok akciói jelentettek, szerte a világon. Mert amellett, hogy a gazdaságélénkítés érdekében egyre több lépést tettek a monetáris bővítés irányába, a központi bankok olyan mennyiségben vásároltak aranyat, amire 1971 óta nem volt példa.

A központi bankoknak ez az aranyvásárlási hulláma minden valószínűség szerint folytatódik, olyan államokkal az élen, mint Oroszország, Kína és Törökország, amelyek csökkenteni kívánják a tartalékaikon belül az amerikai dollár súlyát, és hozzájuk csatlakozott többek között India, Kazahsztán és Magyarország, az Arany Világtanács (World Gold Council) jelentése szerint. 

Az arany rövid távú irányát az határozza meg, hogy sikerül-e kivédenie azoknak a short-sellereknek a törekvéseit, akik letörnék az 1275 dollár/uncia szintet és az 1250 dollár/uncia felé vinnék az aranyat. Ez az áresés az elmúlt két hétben nem jött össze, és azzal, hogy az arany tartja magát, erősödhet a shortok zárása. De csak a short-zárás nem lenne elegendő egy komolyabb erősödéshez, ahhoz a részvénypiac, és nem utolsó sorban a dollár gyengülésére lenne szükség. Ezek pedig, jóllehet egyre többen számítanak rá, az első félévben valószínűleg még nem következnek be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.