TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Kezdetben úgy tűnt, csak légzőszervi problémákat okoz a Vuhanból vándorútra kelt koronavírus. Ma már azt is tudjuk, hogy olyan szervi elváltozásokat, maradandó szövődményeket generál egyeseknél, ami ellen az orvostudomány minden erejével próbálja felvenni a harcot. Laikusok számára is érhető lista, hogy jelenleg mely gyógyszerekkel és egyéb módszerekkel kezelik a betegeket a kórházakban. 

Jelen pillanatban a magyar egészségügy ezekkel a gyógyszeralternatívákkal dolgozik az egyre több beteget ellátó COVID- és intenzív osztályokon. A szerek különböző hatásmechanizmussal, a betegség különböző fázisaiban alkalmazhatók sikerrel, habár van köztük olyan is, melynek megítélése a szakmában sem egységes. Abban azonban egyetértenek, hogy a gépi lélegeztetésnek a végső megoldásnak kell lennie – olvasható az infostart.hu cikkében, hozzátéve, hogy csak ezekkel karöltve lehet képes az oltás drasztikusan visszafojtani a vírus térnyerését.

REMDESIVIR

E gyógyszer egyike azoknak a szereknek, amelyeket más betegségek gyógyításában már hosszú ideje használnak, most azonban a koronavírus-betegség ellenében is bevetettek. A remdesivir, amely egy antivirális szer, eredetileg a hepatitis-C és az RSV (influenzához hasonló felsőlégúti vírus) kezelésének eszköze, melyet kísérleti jelleggel az ebola, valamint két másik típusú koronavírus, a SARS és a MERS kezelésében is kipróbáltak. Ezeknél a koronavírusoknál nem vált be, de a WHO még a SARS-CoV-2-fertőzésre sem ajánlja. Ennek ellenére bevett terápiás módszer Magyarországon is, a Richter Gedeon Nyrt. már nagyüzemben gyártja is.

A remdesivir működéséhez a koronavírus fertőzési mechanizmusát is érdemes megismerni. A tüskefehérje segítségével a SARS-CoV-2 megnyitja maga előtt az emberi sejtet, hogy aztán abba bejusson és ott RNS-ének egy szálát elengedje. Ez az RNS-szál tartalmazza a parancsot a vírus gyártására. A sejt riboszómái elolvassák ezt a parancsot, és virális fehérjék gyártásába kezdenek. Ezek a fehérjék innentől virális RNS-t, illetve a vírus darabkáit kezdik gyártani, amelyek később összeállnak. A remdesivir virális RNS-nek képes magát álcázni, megakadályozva a virális fehérjék gyártást és ezzel a vírus szaporodását a sejtben.

Jelenleg ezekkel tud küzdeni a koronavírus ellen az egészségügy. Fotó: depositphotos Jelenleg ezekkel tud küzdeni a koronavírus ellen az egészségügy. Fotó: depositphotos

DEXAMETAZON

A szteroidok csoportjába tartozó szer arra képes, hogy csökkentse a testben fellépő gyulladást azáltal, hogy a test termelte gyulladáscsökkentő hormonokat utánozza. Hatásmechanizmusának lényege, hogy a koronavírus kiváltotta túlzott immunválaszt kissé enyhíti. Ez a túlzottan erőteljes immunreakció vezethet ugyanis ahhoz, hogy a test már saját sejtjeit támadja meg, létrejön az úgynevezett citokinvihar, amely halálos végkimenetelű lehet a páciensre nézve.

Az immunrendszert csitító kezelést ugyanakkor csak azoknak a betegeknek adják, akik már kórházban, nagyon rossz állapotban, lélegeztetőgépen vannak. Az enyhébb tünetek esetében nem javallott használata, mivel nem lenne szerencsés az immunrendszer működését korlátozni. Kutatók szerint a lélegeztetőgépen levők halálozása harmadával csökkenthető a dexametazonnak köszönhetően. A szer olcsó, tíz napos terápia szükséges belőle.

FAVIPIRAVIR

A remdesivirhez hasonlóan ez is egy antivirális szer, melyet eredetileg Japánban használnak az influenza tüneteinek enyhítésére. A favipiravir szelektíven gátolja az RNS-polimerázt, amely a vírus szaporodását teszi nehezebbé. Jelentősége a remdesivirhez hasonlóan a betegség korai szakaszától alkalmazandó antivirális szerként abban van, hogy jelentősen képes lerövidíteni a fertőzés lefolyását, emellett pedig képes a beteg által kibocsátott vírusmennyiséget is csökkenteni. Ezáltal a páciens kevésbé lesz fertőző, vagyis közvetetten is csökkenthető vele a betegség továbbadása. Utoljára november 10-én lehetett hallani arról, hogy a nagy mennyiségben rendelt favipiravir érkezett Kínából és Japánból is várják a szállítmányt.

ANTITESTKOKTÉL

Az antitesteket immunrendszerünk termeli: épp olyan méretűre és alakúra készíti el azokat, hogy egy betolakodóhoz, ez esetben a SARS-CoV-2 vírushoz tudjanak kapcsolódni. Képesek megakadályozni ezeket a fertőzés kialakításában, illetve akár arra is átprogramozhatják őket, hogy megsemmisítsék önmagukat. Ehhez koronavírusból felépült betegtől származó B-sejtes antitestet használ a Regeneron készítménye, mellyel Donald Trump leköszönő amerikai elnököt is kezelték. Az antitestből laborkörülmények között készített másolatokat tartalmaz a koktél. Jelenleg kórházi körülmények közt használható a szer, melyből a Regeneron készítménye még nem rendelkezik engedéllyel, az Eli Lilly koktélja viszont már elindult ezen az úton.

VÉRPLAZMA

A felgyógyultak vérplazmáját is felhasználják a gyógyításban: a módszer lényege, hogy a betegségen már átesett emberektől levett vérplazmát azért juttatják a betegek vérkeringésébe, hogy a vírust semlegesíteni képes antitestek ilyen módon megjelenjenek abban és támogatni tudják a vírus elleni küzdelmet. A módszert sokféle vírusfertőzés kezelésére használják hosszú évtizedek óta. A kezelés javulást okozhat, azonban a vérkészítmények esetében általánosságban ismert rizikófaktorok, mint például másféle patogén bevitele a testbe a készítmény által. A tapasztalatok szerint jobb a betegség korai szakaszában alkalmazni a terápiát. Azt már Lacza Zsombor Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese mondja, hogy minden ötödik felgyógyult beteg szervezete termel elegendő ellenanyagot. egy betegtől egy és három egység közötti vérplazmát tudnak levenni, s körülbelül ennyi kell a terápiához is, tehát egy donor egy betegen tud segíteni. Szólt arról is, hogy a magyar kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy a vérplazmában található hasznos molekulákból egy koncentrátumot készítsenek és így gyógyszert állítsanak elő, de ennek az átfutási ideje 1-3 év között van.

NEM GYÓGYSZERES LEHETŐSÉGEK

A legelőrehaladottabb állapotú betegeknél nem elkerülhető a gépi lélegeztetés, amely azonban a betegek egy jelentős részénél nem tud már segítséget jelenteni.  A Recovery Trial, egy brit, koronavírus-terápiákat listázó és értékelő kutatás szerint a lélegeztetőgépekről a páciensek hatvan százaléka lekerül, a maradék negyven azonban belehalhat a betegségbe. Amennyiben dexametazont is adnak a lélegeztetőgépre kerülteknek, a 40 százalék 28-ra csökkenhet.

Alternatívaként a még nem olyan súlyos állapotú betegeknél tavasz óta alkalmazzák a hasra fektetést: ezzel több levegő tud könnyebben a tüdőbe jutni, ami segíti a légzést.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.