2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Euróban kifejezve az export értéke 3,3 százalékkal nőtt, míg az importé 13 százalékkal csökkent.

2023. júliusban a kivitel volumene 3,2 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva - közölte a KSH hétfőn reggel. Az aktívum 559 millió euró volt, az egyenleg 1,9 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Júniushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,6, az importé 0,2 százalékkal csökkent.

Euróban kifejezve az export értéke 3,3 százalékkal nőtt, míg az importé 13 százalékkal csökkent. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,5 százalékkal bővült, a behozatalé 4,5 százalékkal mérséklődött. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,9 milliárd euróval javult. (z egyenleg 138 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél. A külkereskedelmi termékforgalom forintban számolva a kivitelben 5,7, a behozatalban 13 százalékal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,2, a dollárral szemben 14 százalékkal erősödött.

A gépek és szállítóeszközök 2022. júliusi áron számított kivitele 4,8 százalékkal nagyobb, behozatala 8,7 százalákkal kisebb lett. A közúti jármű árucsoport exportvolumene több, mint ötödével, importvolumene kismértékben nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene kivitelben pár százalékkal emelkedett, behozatalban ugyanekkora mértékben csökkent. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben kismértékben visszaesett, míg a behozatalban több mint tizedével nőtt. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportvolumene közel tizedével, importvolumene több, mint tizedével mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 2,6 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumennövekedéséhez, míg a behozatali oldalon 3,6 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumencsökkenését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!