3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy érzi, az EU minél kisebb hatalmat adna a demokratikusan megválasztott nemzeti kormányoknak és sokkal többet a brüsszeli intézményeknek.

Egy szuperállam kialakításának kísérlete sejlik fel az Európai Unióban, amely minél kisebb hatalmat adna a demokratikusan megválasztott nemzeti kormányoknak és sokkal többet a brüsszeli intézményeknek - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a Joghallgatók Önképző Szervezete V. nyári egyetemén.

A Fejér vármegyei Vajtán rendezett esemény harmadik napján Gulyás Gergely az egyetemisták kérdéseire válaszolva kifejtette, hogy nagy uniformizálási kísérlet zajlik éppen az EU-ban, például migrációs, gender, családpolitikai vagy háborús ügyekben. 

A miniszter szerint az unióban vannak nagyszerű dolgok, mint a közös piacok és a határmentesség, ugyanakkor elindult egy rossz mechanizmus, amelyben "tízből kilenc esetben Magyarország és Európa kárára születnek döntések".

Gulyás Gergely szerint eddig azért nem ratifikálták a svédek NATO-csatlakozását, mert méltatlan és alaptalan vádakkal illették hazánkat. Fotó: MTI
Gulyás Gergely szerint eddig azért nem ratifikálták a svédek NATO-csatlakozását, mert méltatlan és alaptalan vádakkal illették hazánkat. Fotó: MTI

Gulyás Gergely Magyarország 2024 második félévi uniós soros elnökségével kapcsolatban elmondta, a magyar kormány az egyetlen jelenleg Európában, amely korábban volt már soros elnök, ettől függetlenül mérsékelt remény van arra, hogy gyökeres változásokat indítsanak el, ezért a folyamatban lévő ügyek előmozdítása lehet a fő cél.

A svéd NATO-csatlakozás ratifikációja kapcsán közölte: eddig azért nem ratifikálták Svédország csatlakozását, mert a svédek az elmúlt években "méltatlan és alaptalan vádakkal illették hazánkat", ezért előbb ezen kérdések tisztázása szükséges. Rámutatott, hogy Magyarország érdeke egy erős NATO, ami "Svédország gazdagságú" ország csatlakozásával csak erősödne.

A tárcavezető az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy nincs reális esély arra, hogy Ukrajna az elfoglalt területeket visszaszerezze és "az is tisztán látszik, hogy Oroszország nem jelent fenyegetést Közép-Európára, hiszen az elmúlt másfél évben az oroszok nem értek el gyors és átütő eredményeket" úgy, hogy eleinte az ukránok fegyveres segítséget sem kaptak senkitől.

Gulyás Gergely szerint az amerikaiak nélkül biztosan nem lesznek béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között. Úgy vélte, a tartós békéhez "az Ukrajnát támogató nyugati világnak biztonsági garanciákat kell adnia Oroszország felé, de semmiképpen sem NATO-tagságot az ukránoknak", illetve hosszabb távon békefenntartó katonák állomásoztatása és számtalan hasonló megoldás biztosíthatná a tartós nyugalmat Ukrajnában.

Utóbbi mondat helyreigazítását kérte az MTI-től - csaknem két nappal később, szeptember 4-én (!) - a Miniszterelnökség Miniszteri Kabinet, mondván, helytelenül idézték Gulyás Gergelyt. A helyes válasz: 

(Gulyás Gergely) Úgy vélte, az Ukrajnát támogató nyugati világnak biztonsági garanciákat kell adnia Ukrajnának Oroszországgal szemben, "de semmiképpen sem NATO-tagságot az ukránoknak", illetve hosszabb távon békefenntartó katonák állomásoztatása és számtalan hasonló megoldás biztosíthatná a tartós nyugalmat Ukrajnában.

Vagyis az eredeti hírből kikerült a "tartós békéhez" fordulat.

Emellett az új verzióban az olvasható, hogy az Ukrajnát támogató nyugati világnak biztonsági garanciákat kell adnia Ukrajnának Oroszországgal szemben, miközben az eredeti közlésben az szerepel, hogy ezt a biztonsági garanciát az Ukrajnát támogató nyugati világnak kell adnia Oroszország felé. Nem nehéz belátni a két mondat közötti jelentős tartalmi különbséget.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!