<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

„Ha valaki egy ír kocsmában töltötte a gyermekkorát, ahol túl fiatalon túl sok alkoholhoz jutott, akkor ennek felnőtt korban is nyoma marad.” A hirado.hu számára adódott a szerencsés lehetőség, hogy exkluzív interjút készíthetett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, ahol többek között az extraprofitadó is szóba került, és a Ryanair légitársasággal történő üzengetés is folytatódott.

Nemrég kihelyezett kormányülést tartottak Sopronban, ahol megállapodtak az extraprofitadó bevezetéséről, ami legfőképpen a bankokat, a légitársaságokat és az energiaszektort érinti. A háború következményeként egy új világgazdasági válság fenyeget, mit érzünk mi majd ebből - tette fel a kérdést a hiradó.hu munkatársa.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter

Két hatás rakódik egymásra, és mind a kettő az egész világon komoly nehézséget okoz: a koronavírusból való kilábalás magában is inflációval jár, és ehhez jött hozzá az a háborús infláció, aminek a következményeit nap mint nap láthatjuk, és nem tudjuk, hogy pontosan hol lesz a vége, mert ma senki nem tudja megmondani, hogy meddig tart a háború. Ebben a helyzetben az egész világon a gazdasági kockázatok megnőttek. Erre a leghatékonyabb válasz, ha a magyar kormányra amúgy is jellemző konzervatív, kiegyensúlyozott költségvetési politikát folytatjuk. Ehhez pedig arra van szükség, hogy azokban az ágazatokban, ahol jelentős profitok jönnek létre – és ezekben az ágazatokban ráadásul a válság következtében is nőnek a profitok –, ott nagyobb hozzájárulást kérünk a közterhek viseléséhez. Erről döntöttünk Sopronban. És ennek köszönhető az, hogy jó eséllyel tartani tudjuk a 4,9 százalékos költségvetési hiányt az idei évben, és bár a jövő évben a kockázatok sokkal számosabbak a világgazdaságban, mint bármikor az elmúlt évtizedekben, de mégis teljesen reális, hogy 3,5 százalékra tudjuk csökkenteni a költségvetési hiányt. Tesszük mindezt úgy, hogy növeljük a családtámogatásra fordítandó forrásokat és megvédjük a rezsicsökkentést - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az extraprofitadó bejelentésével és a Ryanair légitársaság reakciójával kapcsolatban, jelesül, hogy a társaság a különadó költségét áthárítja az utazókra, a miniszter elmondta: 

Próbálkozások mindig vannak, ha pedig valaki egy ír kocsmában töltötte a gyermekkorát, ahol túl fiatalon túl sok alkoholhoz jutott, akkor – úgy látszik – ennek felnőtt korban is nyoma marad.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter megkeresésére a fogyasztóvédelmi hatóság fogyasztóvédelmi eljárást indított a Ryanairrel szemben. Mi valóban úgy gondoljuk, hogy a légitársaságok – amik most a növekvő turizmus miatt is jelentős profitra fognak szert tenni – szintén közösséget vállalhatnak azokkal az országokkal, ahol működnek, és ahol egyébként jelentős bevételekre tesznek szert. Az eljárás folyamatban van, az eredményéről a nyilvánosság értesülni fog - tette hozzá Gulyás.

(hirado.hu)