3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Gulyás Gergely miniszter az Orbán Viktor-Charles Michel találkozó kapcsán nyilatkozott. 

Gulyás Gergely azt nyilatkozta az atv.hunak: nem változott a kormány álláspontja, “Ukrajna fényévekre van attól, hogy az Európai Uniós tárgyalásokat megkezdhessük”. Azt a kancelláriaminiszter kizártnak tartja, hogy Orbán Viktor feltételül szabta volna Charles Michelnek: ne jelöljék újra Ursula von der Leyent a Bizottság elnökének. 

“Nem változott a kormány álláspontja, az amit miniszterelnök úr korábban is elmondott, Ukrajna fényévekre van attól, hogy az Európai Uniós tárgyalásokat megkezdhessük” - 

nyilatkozta Gulyás Gergely a mai éves miniszteri bizottsági meghallgatása után, amikor megkérdeztük az Orbán-Charles Michel találkozó kapcsán: támogatni tudja-e a magyar kormány Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, miután Kijev hirtelen módosítja a konfliktusforrás nyelvtörvényt.

Ismét kemény kijelentés Ukrajnáról.  Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Ismét kemény kijelentés Ukrajnáról. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Tegnap tárgyalt Orbán Viktorral a Karmelitában a Budapestre érkező Charles Michel, hogy előkészítse a december közepi EU-csúcsot - és hogy legfőképpen Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak a megkezdéséről és Kijev 50 milliárd eurós uniós támogatásáról konzultáljanak. A találkozóról semmi nem szivárgott ki, Orbán Viktor hasznosnak ítélte a megbeszélést, míg az Európai Tanács elnöke az EU egységét és az ezért tett folyamatos eröfeszítést hangsúlyozta közösségi oldalán.

Az EU-ban tagjelölöltként is azt hallgattuk - de amikor az Észak-balkáni országok csatlakozni vágyó országokat támogattuk - “hogy objektív kritériumoknak kell megfelelni”. Ma az Európai Bizottság által elöterjesztett anyag sem vitatja, hogy Ukrajna ezeknek az objektív kritériumoknak, amelyek a tárgyalások megkezdéséhez szükségesek, nem felel meg - mondta az atv kérdésére a Miniszterelnökséget vezetö miniszter, hangsúlyozva: 

“ebből csak egyféle döntés következhet”.

Az Orbán-Charles Michel budapesti találkozó kapcsán a Süddeutche Zeitung azt írta: az Ukrajnának nyújtott támogatások folytatására adott igenjének további feltételeként Orbán Viktor állítólag azt is kikötné, hogy az általa nem kedvelt jelenlegi uniós bizottsági elnököt, Ursula von der Leyent a 2024 nyarán esedékes európai parlamenti választások után az Európai Tanács ne jelölje újra erre a tisztségre.

Az atv kérdésére, miszerint elképzelhetö-e, hogy Orbán Viktor ilyen feltételt szabott az Európai Tanács elnökének  a Karmelitában, a Miniszterelnökséget irányító miniszter azt mondta: “Nem voltam jelen, de szinte kizártnak tartom, hogy ez elhangzott volna”. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!