<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A korrupció elleni küzdelemről elhíresült ellenzéki politikus kemény szavakkal kritizálta a kormány javaslatcsomagját, melyet a 3000 milliárd forintos uniós források megszerzése érdekében nyújtott be.

Komolytalannak nevezte a kabinet hétfő este benyújtott „korrupciógátló” javaslatait Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő a közösségi médiában közzétett posztjában azt írja, a kormány

„az orránál fogva akarja vezetni az EU-t”.

A négy törvény apró módosításáról itt írtunk:

Rámutat, az, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) „technikailag, helyszíni vizsgálatok egyszerű biztosításával »segíti«” az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) munkáját, semmit nem jelent, mivel a kabinet nem fél a szervezettől. Hangsúlyozza, az OLAF csak utólag, évek elteltével tárhat fel bizonyítékokat, és semmilyen elrettentő szerepe nincs, mivel senkit nem vihet bíróság elé, ráadásul jelentései csak akkor válnak nyilvánossá, ha azt a kormányzat is engedi.

„A tolvaj politikust csak két dolog gátolhatja, a bíróságtól és a nyilvánosságról való félelem. Na erre a kettőre pont nem jó az OLAF”

– írja a posztban Hadházy, aki hozzáteszi, ez egy kis kapacitású szerv, amelyben „egy-egy országra 4-6 inspektor jut”. Ráadásul – írja – a NAV a vizsgálatot csak a helyszín biztosításával segíti. Hadházy arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar szerv adott esetben az elkövetőt is segítheti, ha – veti fel az ellenzéki politikus – „mielőtt az OLAF meglepetésszerűen kimegy mondjuk Tiborczhoz és esetleg NAV-os segítséget kér, valaki mit ad Isten, előre odaszól a vizsgálatról”.

A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok (kekva) kuratóriumi és felügyelő bizottsági összeférhetetlenségét szabályozó tervezetről ugyancsak lesújtó Hadházy véleménye. Úgy látja, „a javaslat homályos, elkeni az egészet”, illetve arról, hogy a testület mondhassa ki az összeférhetetlenséget, így vélekedik:

„azt is jól tudjuk, hogy a fideszes alapítványok »civil« tagjainak többsége is a hatalomhoz végtelenül lojális talpnyaló”.

Kedd reggel az ATV Start című műsorában Ujhelyi István szocialista EP-képviselőt is a fideszes javaslatcsomagról kérdezték, erről itt számoltunk be: