2p

Három év drágulás után most a vevőknek kedvez a piac.

Friss statisztikák szerint árcsökkenés következett be a használt autók piacán, amely három év után ismét kedvezőbb helyzetbe hozhatja a vevőket – írja a Hasznaltauto.hu oldal közleménye. Ez a változás nem csupán a vásárlókat érinti, hanem a kínálat alakulására is jelentős hatással lehet. - írta a hvg.

A portálon fent lévő 100 ezer aktív hirdetésnél átlagosan 6 százalékkal csökkent az ár tavaly februárhoz viszonyítva, ami jelentős változásnak számít, figyelembe véve a járvány, a háborús helyzet és az infláció miatti korábbi áremelkedéseket, amelyek miatt korábban akár 30 százalékos átlagár-növekedés is megfigyelhető volt.

Új helyett használt. Fotó: Depositphotos
Új helyett használt. Fotó: Depositphotos

Az árkategóriákban is észrevehetőek jelentős változások. A hirdetések túlnyomó részét továbbra is az 1-3 millió forintos vételáron kínált személyautók teszik ki, miközben az elmúlt 3 év során leginkább 3-7 millió és 7-15 millió forint között növekedtek a hirdetésszámok. Előbbi esetében 30 százalékos, utóbbi esetében pedig csaknem 100 százalékos ugrásról beszélhetünk, vagyis abban az árkategóriában megduplázódott a portálon megtekinthető járműállomány. Eközben az 1 millió forint alatti árkategóriában felére esett vissza a hirdetésszám, ezáltal az elérhető választék is.

Érdekes talán a használt piaci átlagárakat az új árakkal is összevetni. Ebből kiderül, hogy 2024 februárjában egy új Suzuki Swift például csaknem 7,5-szer drágább, mint a használtpiaci átlagára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!