2p

Ismét melegebb volt a folyó, mint a megengedett 30 fok. 

Négy évvel ezelőtt és most is magasabb vízhőmérsékletet mértek az Átlátszó munkatársai a Duna paksi szakaszán, mint az atomerőmű munkatársai, akik a paksi hűtővíz hatását monitorozzák.

Ahogy arra a cikk emlékeztet, négy évvel ezelőtt, 2018 nyarán, miután az Energiaklub hiába kérte a hivatalos mérési adatokat, több ponton is 30 fok feletti vízhőmérsékleteket mértek a Paksi Atomerőmű hűtővizének kifolyócsatornája alatt a Dunában.

Nem lehetne több 30 foknál. Fotó: Depositphotos
Nem lehetne több 30 foknál. Fotó: Depositphotos

Miközben a jogszabály szerint a vízi élővilág védelmében a Duna hőmérséklete a paksi hűtővíz-csatorna kifolyója alatt 500 méterrel már sehol nem haladhatja meg a 30 Celsius fokot, ám a mi méréseik szerint ezúttal is melegebb volt.

Az erőmű által közzétett módszert másolva a portál munkatársai újra elvégezték a méréseket. Eszerint az augusztus 5-i méréseik szerint a Duna 1525,5 fkm szelvényénél az atomerőmű oldalán (Nyugat) a parthoz közeli részeken 50 centi mélyen először 30,4 fok, kicsit beljebb 30,8 fokot mértek, csónakból 150 cm mélyen pedig 30,5°C fokot.

Közvetlenül az erőmű kivezető csatornájánál 30 és 31,5 fok közötti értékeket kaptak az Átlátszó munkatársai, míg az erőművel szemközti oldalon (Kelet) a partmenti vizekben 27,2°C fokos volt a Duna.

Mindeközben az Atomerőmű által publikált vízhőmérséklet augusztus 5-én 28,56 fok (150 cm) és 28,81 fok (50 cm) volt - jegyzi meg a cikk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!