4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Bár a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint sikeres évet zárt a magyar turizmus 2022-ben, azért bőven akad olyan szálloda, ahol a milliárdos bevétel sem volt elég a nyereséges működéshez.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint 2022-ben szinte teljesen visszaépült és sikeres évet zárt a turizmus Magyarországon: 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken. Csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es eredményétől. A szálláshelyek árbevétele 2022-ben 668 milliárd forintot tett ki, ez még az inflációval csökkentve is 52 százalékkal magasabb az előző évinél. A szállodás cégek beszámolóit átnézve azonban vegyes a kép, amit az is magyaráz, hogy az elszálló energiaárak miatt 2022 őszén sok szálloda bezárt télre.

Például lapunk írta meg, hogy főleg az infláció és a rezsiárak miatt lett veszteséges 2022-ben a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc is. Az Opus Global cégcsoporthoz tartozó szállodalánc a turisztikai szempontból nagyon gyenge 2021-es évben még 96 millió forintos nyereséggel tudott zárni. 2022-ben viszont rekordközelben teljesített a magyar turizmus, a Hunguest mégis 3,4 millió forintos veszteséggel zárt 26,5 milliárd forintos árbevétel mellett.

Szintén nehéz éve volt a Danubiusnak, de volt már rosszabb is. A Covid-válság egyik legnagyobb céges vesztese volt a Danubius Szállodaüzemeltető Zrt. 2020-ban, akkor 30 milliárd forintos bevételkiesést éltek túl. 

2022.11.01-től a Danubius Zrt. korábbi tevékenységét a Danubius Hotels Zrt. végzi, emiatt a mérleg és eredménykimutatás adatok az előző évvel nem összehasonlíthatóak

- közli a Danubius Hotels Zrt.

Annyi azért kiderül a beszámolókból, hogy a Danubius Zrt. tavaly októberig 36,1 milliárd forintos forgalom mellett 2,7 milliárd forintos veszteséggel zárt. Míg a Danubius Hotels Zrt. teljes évben 7,9 milliárd forint bevételt könyvelhetett el, amiből 518 millió forintos nyereség lett, így összességében negatív a 2022-es végeredmény.

A Danubius főleg vidéken erős, de Budapesten is vegyes a kép. A The Ritz-Carlton Budapest a főváros egyik legszebb szállodája, ellenben az Adria Palace Kft. mindig veszteséges. Ennek a cégnek a tulajdonosa pedig az Al Habtoor Holding Kft.-n keresztül a dubaji Al Habtoor Group. Az Al Habtoor csoport alapítója pedig Khalaf al-Habtoor üzletember, aki többször szerepelt a Forbes a Világ 500 leggazdagabb emberének a listáján. Az Adria-Palace Kft. tavaly is veszteséget hozott össze: az 5,7 milliárd forintos forgalom nagyon szép, de ehhez 1,6 milliárd forintos veszteség társult. Ezt főleg a pénzügyi műveletek ráfordításai okozzák, amire 2,5 milliárd forint ment el. Persze akad nyereséges budapesti szálloda is 2022-ből: a Budapest Marriott hotel a Duna Szálloda Zrt.-hez tartozik, itt a 10,8 milliárd forintos forgalom 1,3 milliárd forintos profitot ért.

Drágák a szállodák. Fotó: Depositphotos
Drágák a szállodák. Fotó: Depositphotos

Vidéken mindig érdemes megnézni, hogy milyen éve volt az alsópáhoki Kolping Hotelnek. Nos, remek nyarat tudhattak maguk mögött: a Kolping Családi Kft.-nél a 3,1 milliárd forintos forgalom 675,4 millió forintos nyereséggel párosult. Kérdés, hogy milyen lesz 2023, hiszen a rekordmagasságba emelkedő infláció miatt egyre több dologról kell lemondaniuk az embereknek. A Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekeltségébe is tartozó Grand Hotel Esztergom luxusszállodát 2021 nyarán nyitotta meg a Solva Property Kft. Egyelőre még csak a veszteséget termelik: a 2,2 milliárd forintos forgalom 280 millió forintos mínuszhoz volt elég. Emlékezetes: a Grand Hotel létrehozása 9,2 milliárd forintba került, ehhez 3,2 milliárd forint támogatást biztosított a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Sokkal kisebb lépték, de sokak körében népszerű a balatonszemesi Szindbád Hotel, amely nem kapott állami támogatást, ellenben 351 millió forintos bevételből is kigazdálkodtak 70,9 millió forintos nyereséget a tulajdonosok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!