<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

1900 dollár fölé ugrott tőzsdenyitáskor, miután Oroszország lejjebb tekerte a szállítást az egyik vezetéken.

Megugrott az európai gázár hétfőn reggel arra a hírre, hogy a Gazprom orosz gázipari cég csökkentette a gáztovábbítást a Lengyelországon és Fehéroroszországon áthaladó, kétezer kilométer hosszú Jamal-Európa gázvezetéken, miközben szakértők komoly lehűlést várnak a héten Európában és Oroszországban.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, januári határidős jegyzésében a kereskedés kezdetén megawattóránként 148,87 dollárra, azaz ezer köbméterenként 1921 dollárra emelkedett a földgáz ára. Pénteken jóval alacsonyabban, 1560 dolláron zárt a határidős jegyzés ezer köbméterenként.

Oroszország biztosítja Európa gázszükségletének egyharmadát, és kínálati szándékai kulcsfontosságúak, amikor a háztartásokat és a vállalatokat egyaránt keményen sújtja a szabadpiaci gázárak meredek emelkedése.

A messze legnagyobb orosz gáztermelő Gazprom előrejelzése szerint idei termelése várhatóan 55 milliárd köbméterrel nő a tavalyihoz képest, meghaladja az 510 milliárd köbmétert, ami 10 éves csúcs.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.