2019. március 13. 19:15

Nem túl csábító az az ajánlat, amivel a szombathelyi büntetés-végrehajtás toboroz felügyelőket. A munkaerőhiány már olyan súlyos lehet, hogy a kritériumokból is mintha lejjebb adtak volna.

A munkaerőhiány nemcsak egyes termelő ágazatokat érint, de a büntetés-végrehajtási intézményeket is, ahol szükséges létszám feltöltése érdekében a felvételi kritériumokból adnak lejjebb - legalábbis erre utal a Zsaruellátó Facebook-oldalán közzétett Vas megyei hirdetés.

Ebben a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet keres felügyelőket. A feltétel a betöltött 18. életév, büntetlen előélet mellett a szakmunkás végzettség. Ezt a bejegyzés alatt többen is sérelmezték, hiszen korábban érettségi bizonyítvány vagy szakirányú végzettséget, fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmasságot is előírtak hasonló munkakör betöltéséhez, amellett, hogy a szolgálati viszonnyal járól előírásokat, kötelezettségeket, korlátokat és a munkakörrel járó megbízhatósági vizsgálatokat is vállalni kellett.

Fotó: Zsaruellátó/Facebook Fotó: Zsaruellátó/Facebook

A jelentkezők közül az alkalmasnak bizonyulók egy 14 hetes képzést követően kezdhetik meg a szolgálatellátást, ami mindössze 3,5 hónapos képzést jelent. Ezzel szemben a büntetés-végrehajtás központi, kormányzati oldala szerint a leendő felügyelők 6 hónapos tanfolyam elvégzése után állhatnak szolgálatba.

Ami viszont sokkal megdöbbentőbb, az a kezdő fizetés: bruttó 230 ezer forint cafeteriával, lakhatási és utazási támogatással. Vagyis nominálisan egy kezdő börtönőr nettó 152 ezer forintot vihet majd haza a távolról nézve sem hétköznapi 8 órás munkavégzés után.

A nettó 152 ezer forint nemcsak megyei szinten rendkívül alacsony, tavaly Vas megyében nettó 201 ezer forint volt az átlagosan hazavitt összeg, de országos viszonylatban is elkeserítően kevésnek bizonyul. Olyannyira, hogy még a legkisebb átlagot regisztráló megyében is néhány százforinttal többet visznek haza a dolgozók, 153 ezer forintot.

A nettó 152 ezer forintos kezdőfizetés azonban nemcsak területi viszonylatban rettentően alacsony, hiszen a munkaerőhiány miatt olyakor már egy-egy csomagszállító is akár nettó 180 ezer forintot vihet haza a börtönőrhöz képest pszichikailag kevésbé megterhelő munka után. De említhetnénk a bolti árufeltöltőket is. A Privátbankár cikke szerin az Aldiban bruttó 230 ezer forinttal számolhat egy 8 órában dolgozó árufeltöltő, vagyis pont ugyanannyival, mint a szombathelyi börtönben munkát vállaló felügyelő, egy bolti eladó pedig harmadával több pénzre számíthat, bruttó 310 ezerre.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.