2020. április 5. 18:59
mfor.hu

Miközben a világ nagy része csak most ismerkedik az elzártsággal, néhány különleges szakma képviselői számára az izoláció életforma. Összegyűjtöttük a legjobb tippeket a professzionális karantén-túlélőktől, akik hosszú időt töltöttek extrém helyszíneken: az űrben, a Déli-sarkon és egy vulkáni kráterben.

Tűzz ki célokat

Chris Hadfield, a Nemzetközi Űrállomás volt parancsnoka úgy gondolja, a karantén a legjobb alkalom a régi tervek megvalósítására, vagy éppen új célok kitűzésére. Készíts listát arról, mit szeretnél megoldani, megtanulni, megcsinálni a ház körül a következő héten, hónapban. A szokásos életformánk mellett a külvilág diktál, így ezek sokszor csak tervek maradnak, most viszont itt az idő a megvalósításukra.

Illusztráció: Depositphotos Illusztráció: Depositphotos

Válj szakértővé

„Nem elég, ha csak drukkolsz, azzal nem lehet elvezetni egy űrhajót. Mérd fel a tényleges kockázatokat, válj a COVID-19 szakértőjévé” – javasolja Hadfield, tudd meg, hogyan kaphatod el a betegséget, mivel csökkentheted a fertőzésveszélyt, mik a tünetek, és mit kell tenned, ha betegnek érzed magad, így a puszta félelmen felülemelkedve megfelelő módon kezelheted a helyzetet.

Ütemezd be a napod

„Este a munkahelyemen feküdtem le aludni, és reggel a munkahelyemen ébredtem. Az űrhajózás az egyetlen olyan szakma, amiből tényleg nem lehet kiszállni” – számolt be a New York Timesnak Scott Kelly űrhajós, aki egy évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson, úgy látja, a fix napirend, a teendők gondos elosztása óriási mentális segítség. Legyen az több órás komplex munka vagy egy öt perces feladat, a lényeg a szervezettség – könnyebben telik el a nap, ha nincsenek üresjáratok.

Lazíts

A napi rutin nagy segítség, de a karanténban a kapkodás, a megállás nélküli hajtás nagy hiba, nem csak érzelmileg kimerítő, de kockázatos is, a legkevésbé hiányzik, hogy egy elhibázott otthoni manőver miatt a sürgősségin kelljen kikötni. Szánj időt a szórakozásra, tanácsolja Kelly, aki bevallása szerint kétszer darálta le a Trónok harcát az űrben.

Értékeld, hogy kimozdulhatsz

24/7 sötétség, napokig tartó -50C-os hideg, és egy csapat idegen összezárva hónapokig – ilyen volt Anthony Powell új-zélandi fotós szemszögéből a karantén, amit tíz alkalommal is átélt a déli sarkon töltött hosszú telek során. A fényképész szerint kulcsfontosságú, hogy rendszeresen kimenjünk levegőzni. „Az agynak szüksége van arra, hogy kiszabaduljon a négy fal közül, még ha csak rövid időre is. Menj ki, tarts távolságot de ne barangolj messzire az otthonodtól” – javasolja Powell.

Adj egy kis teret másoknak, ahogy tudsz

A családdal, barátokkal való kapcsolattartás elengedhetetlen, az elvárásokat viszont érdemes a helyzethez igazítani, mert az elzártság megváltoztatja az emberek viselkedését – figyelmeztet Chris Hadfield, egyetértésben a sarkkutató Powell-lel, aki szabályok bevezetését javasolja a tartós béke érdekében, ilyen például, ha hagyjuk a másikat egyedül lenni egy szobában vagy „ne zavarjanak” üzemmódnak tekintjük, ha valakin fejhallgató van.

Csempészd be a természetet az otthonodba

Nem Matt Damon legendás krumpliültetési projektjére gondolunk, bár valami hasonló megtörtént a Földön 2015-ben, amikor a NASA egy csapat kutatót a HI-RISE néven futó misszióra „száműzött” Hawaiira, a Mauna Loa vulkánhoz. A csapat tagjai egy szimulált Mars bázison töltöttek egy teljes évet, elzárva a külvilágtól, úgy, hogy csak szkafanderben hagyhatták el az épületet. Köztük volt Sheyna Gifford orvos is, aki a beltéri gazdálkodás szakértőjévé vált a tizenkét hónap alatt. „Növények nőttek az asztalokon, állványokon, a falakra akasztva, joghurt- és élesztő kultúra pihent a hűtőben – nem fontos mindezt tudományos igénnyel csinálni, de az hogy egy élőlény fennmaradása tőled függ, célt ad, nem beszélve arról, hogy szép, jó esetben ehető/iható, és az illata feldobja az ingerszegény környezetet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.