3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kevesen tudják, de egy nagy múltú, teljesen magyar tulajdonban lévő vállalat piacvezető a világban a nagyhatásfokú hőszivattyúk és egyéb fűtő- és hűtőkészülék területén. Az ismeretlenség a vásárlók körében elsősorban abból is adódik, hogy a patinás cég - s ez a magyarországi MPF-FÉG -  elsősorban részegységeket és alkatrészeket gyárt a legnagyobb márkákat birtokló forgalmazóknak. 

A nagy múltú ipari vállalatnak - a FÉG, azaz a Fegyver és Gázkészülék Gyár jogelődjét 1981-ben alapították - stabil beszállítói pozíciója miatt eddig nem is volt érdeke a saját márka reklámozása. Sőt, egyes nagy forgalmazók és készülékgyártók ma is a teljes készüléket velük gyártatják, csak a márkanevüket kérik felragasztatni a termékre és a csomagolásra. 

Megoldást kínál a régi radiátoros fűtéssel rendelkező épületek energetikai korszerűsítésére
Megoldást kínál a régi radiátoros fűtéssel rendelkező épületek energetikai korszerűsítésére
Fotó: FÉG

Az MPF-FÉG a világon először kezdett el energiatakarékos konvektorokat gyártani, és ma az övék Európa legnagyobb radiátorgyártó üzeme is. Több olyan speciális részegységet állítanak elő, amelyek nélkül ma elképzelhetetlen lenne a modern fűtéstechnika. A piaci és energetikai igények változását követve bekapcsolódtak a hőszivattyú-gyártásba is és ezt is világszínvonalon végzik. 

A FÉG, amely több tulajdonosváltást is megélt, már több mint tíz éve MPF-FÉG néven müködik és a svájci Fég HVAC Holding AG leányvállalata, amely már rendelkezik maláj és kínai gyártó cégekkel is. Ez a vállalat 2023-ig az MPF-csoporthoz tartozott, de 2024. januártól önálló csoportként működik tovább és változatlanul a harmadik leggazdagabb magyar, Felcsuti Zsolt és a menedzsment többségi tulajdonában áll. 

Az MPF-FÉG, amely 2023-ban 140 milliárd forintos árbevételt ért el, azon kevés cégek egyike, amely képes speciális hőszivattyú-rendszereivel megoldást kínálni a régi radiátoros fűtéssel rendelkező épületek energetikai korszerűsítésére. 

A cég által itthon gyártott, de ma a piacon beszerezhető legkorszerűbb és hatékony hőszivattyús rendszerekkel váltható fel a korszerűtlen és elavult kazánfűtéses technika.  

Ezt az R290-es technológiára épülő  berendezést Európában elsők között fejlesztette és kezdte el gyártani a FÉG. Jelenleg a konkurens gyártók még nem tudnak hasonló hatásfokú készüléket kínálni. A korábbi és jelenleg kapható hőszivattyú-típusokkal szemben a FÉG terméke egyedül alkalmas a hagyományos és elavult kazánrendszerek kiváltására - különös tekintettel a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben épült, úgynevezett Kádár-kockák energetikai korszerűsítésére. 

A FEG HVAC AG / csoport termelésének 99,2 százalékát exportálja. 

Az R290-es hőszivattyúk alacsonyabb vízhőmérsékletet előállítva is magasabb hatékonysággal tudnak üzemelni, mint a jelenleg forgalomban levő  R32-es vagy R410a-s társaik. A fogyasztó szempontjából a legfontosabb az, hogy  ezek a készülékek 75 Celsius fokos vizet is elő tudnak előállítani, ez pedig különösen a radiátoros fűtés eseten elengedhetetlen. Bekerülési költsége az R290-es hűtőközeggel szerelt hőszivattyúknak némileg magasabb, mint társaiké, mivel az R290-es gázzal. Ez a többletköltség megtérül, hiszen jóval hatékonyabban képesek működni, ezáltal olcsóbb a készülék üzemeltetése, valamint az sem elhanyagolható szempont, hogy a környezetre gyakorolt hatásuk jóval kedvezőbb, mint a  jelenleg forgalomban levő készülékeknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!