4p

Egyelőre továbbra is csak pluszpontokat fog érni, ha a jelentkezőnek van valamilyen nyelvvizsgája. Megjelent a szigorítást elhalasztó kormányrendelet a csütörtöki Magyar Közlönyben.

Tovább csúszik a felsőoktatási felvételinél nyelvvizsga meglétét előíró rendelet hatályba lépése. "A kormány a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és más szervezetek javaslatára visszavonta a felsőfokú tanulmányok megkezdését középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötő 2014-es döntését" - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteki közleményében.

A most megjelent kormányrendelet a kötelező emelt szintű érettségi vizsgát írja elő bemeneti követelményként azzal, hogy e feltétel teljesítése alól mentesülnek azok a képzések, amelyek esetén a felvételi pontszámot nem az érettségi vizsgák eredményéből, hanem a gyakorlati vizsga eredménye alapján számítják ki. Ide tartoznak többek között a művészet, művészetközvetítés képzési terület szakjai, az edző alapképzési szak, és a művésztanár szakok.

A tárca a közleményében kitér arra is, hogy már több olyan intézkedést hoztak eddig is, ami a diákok nyelvtanulását segíti. A 35 év alattiak körében ingyenessé tette az első sikeres nyelvvizsgát, a diákhitel már nyelvtanulásra is fordítható, és további több százezres terhet vesz le a szülők válláról az, hogy a középiskolások jövő nyártól ingyenes külföldi nyelvi képzésekre utazhatnak. Utóbbi egészen új intézkedés és már 90 ezer diák jelezte, hogy élne a lehetőséggel, melynek során a magyar állam nemcsak az utazást és a kinti tanfolyamok árát állja, de zsebpénzt is ad a fiataloknak.

Idehaza egyébként az óraszámoktól függően 30-60 ezer forint között mozognak a nyelvvizsgára felkészítő csoportos tanfolyamok, míg ha valaki inkább egy magántanár segítségét venné igénybe, akkor 2500 és 4000 forint közötti óradíjjal számolhat. Ha azt feltételezzük, hogy tudásszinttől függően 30-50 órát kell venni egy sikeres nyelvvizsga érdekében, akkor a magántanárral történő felkészülés akár százezres kiadással is járhat.

Az adatok alapján a korábbi kormányzati ösztönzőkről nem mondható el, hogy átütő erővel bírtak volna. Az Oktatási Hivatal statisztikái szerint évről évre csökken a sikeres nyelvvizsgázók száma idehaza. Ha a felsőoktatási felvételi és a diploma átvétele szempontjából releváns 14-19 és 20-24 év közötti korcsoportokat nézzük, akkor idén eddig 96 140-en tettek sikeres nyelvvizsgát valamilyen idegen nyelvből. Tavaly ez a szám még a 120 ezret is meghaladta, 2010-ben pedig ennél is jóval több, 173 ezer fiatal vehette kézbe a nyelvvizsga-bizonyítványt.

 

Ha mindehhez hozzávesszük a 25-29 és 30-34 év közöttieket is - hogy megnézzük, az ingyenesen szerezhető első nyelvvizsga járt-e érdemi előrelépéssel -, akkor az látszik, hogy a 25 év felettieket egyáltalán nem mozgatta meg ez a lehetőség. Esetükben is évről évre csökken a sikeres vizsgát tettek száma. Idén 16 701-en szereztek papírt a nyelvtudásuk bizonyítására, tavaly még közel 23 ezren, 2017-ben 25 ezren voltak, 2011-ben pedig a 40 ezret is meghaladta a számuk.  

 

Ennek ellenére fokozatosan mérséklődik azok száma és aránya, akik a nyelvvizsga-bizonyítvány hiányában nem vehetik át a diplomájukat. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2018/2019-es tanévben 37 900-an tettek sikeres záróvizsgát, közülük 5900-an azonban nem vehették át a diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt. Az elmúlt évek tendenciái azonban előremutatóak, hiszen a legutóbbi tanévben szembesültek a legkevesebben ilyen problémával, sőt arányaiban is egyre kisebb ez a csoport. A záróvizsgát tett hallgatók 15,5 százalékának kellett várnia a diploma átvételére, míg 2012-ben (ebből az évből van a legrégebbi adat) még 25 százalékuknál volt ilyen probléma.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!