3p

Vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevételkompenzációval ösztönöznék a cégeket energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására.

Januártól igényelhető támogatás a vállalati zöldenergia tárolói programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány 62 milliárd forintos keretösszeggel ösztönzi a hazai vállalkozások villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó, a zöldenergia hatékonyabb hasznosítását is elősegítő fejlesztéseit.

A cégek beruházási támogatást és bevételkompenzációt nyerhetnek el a január közepén megnyíló pályázati felhíváson - jelezték. A hétfőn közzétett kiírás alapján legkésőbb 2026 májusáig kiépülő energiatárolók több mint hússzorosára növelik a jelenleg mintegy 20 megawattos hazai kapacitást. Az EM jogalkotási és pénzügyi ösztönzők kombinációjával tervezi növelni az energiatárolási piac méretét - tették hozzá.

A hálózatot is tehermentesítenék a tárolók telepítésével. Fotó: Pexels
A hálózatot is tehermentesítenék a tárolók telepítésével. Fotó: Pexels

Azt írták, hogy a fejlesztési szándékok megalapozottságát és támogathatóságát az Európai Bizottság is elismeri. Úgy folytatták: a zöldenergia tárolásával részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása, a korszerű eszközök telepítése így előmozdítja a tiszta energiaforrások további térnyerését.

"Az energiatárolás hozzájárul Magyarország energiafüggetlenségének megerősítéséhez, csökkentheti a villamosenergia-hálózat üzemeltetési és szabályozási költségeit" - fogalmaztak a közleményben.

Kifejtették, hogy a pályázat vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevételkompenzációval ösztönzi a cégeket energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására.

A vállalkozások azzal a feltétellel juthatnak állami hozzájáruláshoz, hogy a tárolókat a kiegyenlítő piacon használják - fűzték hozzá, azzal együtt, hogy a várakozások szerint a végső kedvezményezettek mintegy 440 megawatt (MW) összkapacitásban telepíthetnek új energiatárolókat.

A támogatási kérelmeket a palyazat.gov.hu oldalon elérhető online felületen lehet benyújtani 2024. január 15. és február 5. között; a beérkező pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyertesek kiválasztása a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján történik majd - emelték ki.

Kitértek arra is, hogy a kormány a családokat is támogatja a modern napelemes rendszerek telepítésében a januárban megnyíló Napenergia Plusz Programmal. A 75 milliárd forintos keretösszegű lakossági kiírás a zöldenergia termelésében, tárolásában és felhasználásában segíti a háztartásokat.

A napelem és energiatároló együttes létesítésének köszönhetően a nyertesek a nappal megtermelt energiával az esti vagy hajnali csúcsfogyasztási időszakban világíthatnak, melegíthetnek vizet vagy működtethetik  mosógépüket - olvasható a közleményben.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!