<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kormány is közzétette a maga versenyképességi csomagját.

A Magyar Nemzeti Bank után a pénzügyminiszter vezetésével működő Versenyképességi Tanács is közzétette a gazdaság serkentését szolgáló javaslatait ma. A csomag sok újdonságot nem tartalmaz ahhoz képest, amit a tanács munkáját ismerető tájékoztatókon az elmúlt hónapokban elmondott Varga Mihály pénzügyminiszter. Vagy ahhoz képest, amit a kormány amúgy is felvetett már az elmúlt időben.

Autópálya építkezés (képünk illusztráció)Autópálya építkezés (képünk illusztráció)

Az egyik kevésbé ismert javaslat az M9-es autópálya megépítésére vonatkozik. A tárcavezető korábban ezt is bejelentette, az viszont csak a ma publikált anyagból derül ki, hogy a nyomvonal érinteni fogja Pécset.

Az autópályára azért van szükség, hogy összekösség a dél-dunántúli, jelentős munkaerő-tartalékkal és gazadságfejlesztési kapacitással rendelkező régiót a nyugati határral. A nyomvonal Kőszegről indul, és Szombathely, Körmend, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Kaposvár, Pécs érintésével jut el Szekszárdig.

Mint a csomagban felhívják a figyelmet, a korábbi nyomvonal nem érintette Pécset, de a másfélszáz ezer lakosú várost nem lehetett kihagyni, mert komoly felsőoktatási bázis van itt, és az autópálya hozzájárulna a helyi humántőke-állomány fejlesztéséhez és helyben tartásához. A tanács kalkulációja szerint a közlekedési infrastruktúra javításával mintegy 22-24 ezer fővel emelkedhet a foglalkoztatás, amely - átlagos adóintenzitással számolva - 50-100 milliárd forinttal növelné a költségvetés "egyenlegét". (Az autópálya megépítésének költségéről nem tesz említést a dokumentum.)

Ezen túl az állami bürokrácia csökkentésére, az adózás könnyítésére, a foglalkoztatás növelésére tesz javaslatot a tanács. Az adózásban a visegrádi országok átlagának elérése a feladat, ezen belül kiemelt cél a munkára rakódó közterhek további csökkentése. A dokumentumban jelzik, hogy teljesen végre kell hajtani a hatéves bérmegállapodásban foglalt tehercsökkentést (a szochó további mérséklését), vagyis minden bizonnyal nem állnak meg a mostani 19,5 százalékos mértéknél.

A kisadózó társaságok adójával kapcsolatban pedig egy olyan megállapítást tesz a tanács, hogy a kata szabályrendszerének finomhangolására a káros verseny visszaszorítása és az önfoglalkoztatók számára kínált nyugellátás értékének megőrzése érdekében van szükség. A "káros versenyt" nehéz értelmezni, de a nyugellátás esetében arról lehet szó - mint azt portálunk is megírta -, hogy emelni kell a kata havi fix összegét az általános 50 ezer forintról, hogy elegendő jövedelmet lehessen figyelembe venni a nyugellátás megállapításakor, máskülönben nagyon alacsony nyugdíjban részesülnének a kata szerint adózók. Erre tehát a tanács szerint is szükség van.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.