<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Nagyságrendileg 20 százalékkal emelkedik a helyi cégek adóbefizetése idén.

Az előző évhez képest mintegy 20 százalékkal emelkedhet idén Felcsút helyi adóbevétele, de ennek nem az adórendeletek módosítása az oka, hanem a cégek adóalapjának alakulása - derül ki a település honlapján található költségvetési dokumentumokból.

Felcsút bevételeinek harmadát a helyi adók teszik kiFelcsút bevételeinek harmadát a helyi adók teszik ki

A község bőséges témát ad a médiának: itt van rezidenciája Orbán Viktor miniszterelnök családjának, itt él és működtet cégeket Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó és itt található a Pancho Aréna, az első osztályban játszó Puskás Akadémia FC otthona, az ország talán legimpozánsabb stadionja. Mind a létesítménybe ölt milliárdok, mind a klub anyagi lehetőségei - főként a TAO-támogatásokon keresztül - állandó beszédtémát szolgáltatnak.

Ezért minden hír, ami a településhez kapcsolódik, közérdeklődésre tart számot. Így az is, hogy a Fejér megyei község hogyan gazdálkodik erőforrásaival. Most például arról találhatunk információt a honlapjukon, hogy milyen költségvetéssel vágnak neki a 2019-es évnek. A hatályos jogszabályok ugyanis megengedik, hogy az önkormányzatok ne a naptári év kezdetére rendelkezzenek elfogadott helyi költségvetéssel. Erre azért van lehetőség, mert a költségvetésüket befolyásoló jogszabályokat csak az előző év vége felé véglegesíti a parlament (bár mostanában a tavaszi ülésszakon döntenek a központi költségvetésről de előfordul, hogy ősszel még igazítani kell a számokon), márpedig attól függ, hogy mennyi központi forrásra számíthatnak adott évben az önkormányzatok.

A felcsúti testület a februári első ülésén kezdte el tárgyalni a mostani évre vonatkozó előterjesztést. Az egyik dokumentumból pedig az derül ki, hogy elég szépen "tejelnek" a helyi cégek az önkormányzatnak. A február 14.-i ülésre készült iratban egyebek mellett az olvasható, hogy "a tavalyi adóbevételek nagyságrendileg 20 százalékkal megemelt összegével számoltak, mivel 2018. évben a helyi adórendelet nem változott, azonban a helyi cégek adóalapja várhatóan igen".

Azért tesz említést az előirányzat a 2018-as évről, mert az idén fizetendő adó alapja az előző évi gazdálkodás eredménye. S miáltal az önkormányzat tavaly nem változtatta a helyi adókról szóló rendeletét, amellyel befolyásolta volna az adóalapot, csak az jöhet számításba, hogy erős évet zártak a felcsúti cégek, nagyobb lett az adóalapjuk, ezáltal pedig több adót fognak fizetni a 2018-as gazdálkodásuk után.

122 millió plusz a büdzsében

Hogy mennyit, az egyelőre nem derül ki a felcsúti testület elé került papírokból. Annyit lehet tudni egy friss előterjesztésből - amely a február végi második ülésre készült -, hogy korrigálni kellett a tavalyi költségvetés számait. Ez alapján az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után fizetett helyi iparűzési adó jogcímen 556,3 millió forintot tud beírni az előző évi büdzsé megfelelő sorába az önkormányzat, módosított előirányzatként. Ebből kiindulva idén 678 millió forinttal számolhatnak, ha tartjuk magunkat a 20 százalékos növekményhez. A település bevételeinek harmadát teszik ki egyébként a helyi adóból származó bevételek, ami elég stabil alapot nyújt az önkormányzati feladatok ellátásához.

Az, hogy miért 20 százalékkal emelkedik a felcsúti cégek adóalapja, természetesen könnyen megválaszolható lenne azzal, hogy ezek a vállalkozások - kiemelten a Mészároshoz köthetők - a Nemzeti Együttműködés Rendszerének fontos központjában, Felcsúton működnek. De ez féligazság lenne: a magyar gazdaság a nemrég közölt, szezonálisan és naptárhatással kiigazított statisztikai adatok szerint 5 százalékkal bővült tavaly, ami megágyazhatott az adóalapok növekedésének. Ugyanakkor az is tény, hogy Mészáros az elmúlt években nem tud hibázni, amihez nyúl, abból aranybánya lesz, a közbeszerzések megkerülhetetlen királya lett a vállalkozásaival.

Tőzsdei cég kebelezte be az egyik helyi Mészáros-érdekeltséget

Azt ugyan nem tudjuk, hogy milyen évet zártak a helyi vállalkozások 2018-ban - ez majd a májusig leadandó beszámolókból derül ki - de az önkormányzati dokumentumból arra lehet következtetni, hogy nem rosszat. Például a miniszterelnökhöz közeli nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó, felcsúti bejegyzésű Mészáros és Mészáros Kft. az utolsó, rendelkezésre álló lezárt évben, 2017-ben 19,7 milliárd forintos nettó értékesítési árbevételt ért el, és bár az iparűzési adó alapja nem az árbevétel, hanem annak a különböző elszámolható tételekkel csökkentett összege, azért nem kockáztatunk sokat, ha azt jósoljuk, hogy az amúgy is kedvező gazdasági környezetben újabb jó évet zárhatott 2018-ban a cég.

Itt érdemes megállni egy pillanatra, ugyanis a Mészáros és Mészáros Kft. egészen tavalyig a család tulajdonában volt, a családtagok saját nevükkel voltak jelen a cégben. Júniusban viszont a helyükre a Mészáros Építőipari Holding Zrt. lépett be. A szintén felcsúti bejegyzésű társaságot 2018-ban alapították, vagyis még nincs lezárt üzleti éve. A cégnyilvántartás szerint idén január óta egy tőzsdei cég, a szintén Mészáros befolyása alatt lévő OPUS Global Nyrt. a tulajdonosa az utóbbi felcsúti cégnek.

Végül felsorolunk néhány felcsúti székhelyű társaságot, amelyek részben vagy teljesen Mészáros Lőrinchez, illetve családjához köthetők:

  • Búzakalász 66 Felcsút Kft.
  • Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.
  • Mészáros Autó Javító Kft.
  • Mészáros Építőipari Holding Zrt.
  • Mészáros Gasztro Kft.
  • Mészáros M1 Autókereskedő Kft.
  • Talentis Agro Zrt.
  • Talentis Consulting Zrt.
  • Mészáros és Mészáros Kft.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.