<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az ok már ismert: eltűntek a külföldi munkavállalók.

Ahogy közelít a tél, úgy halad egyre súlyosabb ellátási gondok felé Nagy-Britannia. Az ország, melyet negyven éve nem látott energiakrízis fenyeget, és közben épp afelé is tart, hogy kiszáradnak a bezinkútjai, miközben egy hatalmas élelmiszer-drágulás lehetőségével is számolni kényszerül, most úgy tűnik, még arról is le kell mondjon, hogy a megszokott módon ünnepelje a karácsonyt.

Nem lesz mit odatenni az asztalra

A brit háztáji pulykatenyésztés érdekvédelmi szervezete, a Traditional Farm Fresh Turkey Association elnöke most azt nyilatkozta, hogy hamarosan "országos hiány" alakulhat ki a szárnyasból. Kate Martin azt mondta, a kisebb farmok, melyek helyi dolgozókat foglalkoztatnak, kevésbé érintettek a készülődő krízisben, ám a nagy beszállítókkal dolgozó élelmiszerláncokat valószínűleg eléri az áruhiány. Ennek oka az elpárolgott külföldi munkaerő, mely a pandémia mellett főként a Brexit-teremtette új helyzet miatt hagyta el a szigetországot.

A szabadtartású, vagyis a legdrágább fajta pulykák tenyésztőit egyesítő TFTA azt közölte, hogy vannak olyan tagfarmjai melyek már most ötször annyi megrendelést kaptak, mint tavaly ilyenkor. Martin arról beszélt a PA hírügynökségnek, hogy a szupermarketek polcain azért lehet hamarosan sokkal kevesebb pulyka, mert az ország nagy húsfeldolgozói nem hozatnak be eleget a szárnyasokból, tudván, hogy úgysem lenne elég munkaerő az állatok feldolgozásához.

Amikor konkrétan azt kérdezték Martintól, hogy az élelmiszerláncok teljesen kifogyhatnak-e a pulykákból, a szövetségi vezető azt mondta, hogy szerinte mindenkinek "nagyon gyorsan" le kell adnia a rendeléseit. "Olyan számban jönnek be a rendelések hozzánk, hogy az abszolút precedens nélküli. Aki karácsonyig halasztja a pulykarendelést a helyi farmerétől, az ki fog fogyni a szerencséből."

Martin szerint mindezért a Brexit felelős. Mint elmondta, az ő tagfarmjaik kicsik és helyieket foglalkoztatnak, de a nagy szárnyasfeldolgozók esetében "100 százalékban" az a hiány kiváltó oka, hogy a szakképzett európai munkaerő, mely hosszú idő óta a rendelkezésükre állt, már nem elérhető a számukra. A helyzet szerinte azért is különösen fájdalmas a nagy feldolgozóknak, mert a már kapitulált munkásokat ők képezték ki, ők fektettek beléjük időt és anyagiakat "ki tudja, hány éven át." Ők most mind a kontinentális Európában keresnek munkát.

Nem lesz mit odatenni a nem létező fenyő alá

A pulykakrízis mellé fenyőfiaskó és játékínség is társulhat idén. A karácsonyfa-forgalmazással foglalkozó Mark Rofe arról beszélt, hogy a szigetországi fenyőtermesztők idén a megszokottnál nagyobb keresletről számolnak be, különösen azon viszonteladó ügyfelek részéről, akik alapesetben Európából importált fákat értékesítenek. Ők most igyekeznek elébe menni a megnövekedett bürokráciával járó fabehozatalnak, mely a költségeket is megnövelheti, és késleltetheti is a fák leszállítását. Utóbbi pedig kritikus lehet egy ennyire szezonális és időérzékeny szektorban.

Nemcsak a fa érkezése kérdőjeles idén Nagy-Britanniában, de az alá való játékoké is. Az utóbbi okát azonban elsősorban nem a Brexitben kell keresni. A globális ellátási láncok idén szintén küszködnek, a játék-kiskereskedők arról számolnak be, hogy költségesebbé vált a műanyag játékszerek behajóztatása az elsődleges, ázsiai gyártóközpontokból, illetve arról, hogy a rakományok most jellemzően késnek is. A globális szállítmányozás ramaty állapotáról nemrég hosszabb cikket is írtunk, ezt:

A brit kormány néhány hete már intenzív tűzoltási üzemmódban van, a hétvégén a fenyegető benzinhiány mellett épp az ugyancsak fenyegető élelmiszerhiány kezelésére ötezer külföldi kamionsofőrnek kínálnak soron kívül munkavállalói vízumot elsősorban üzemanyag- és élelmiszerszállító teherautók vezetésére - de csak karácsonyig. A küszöböt rágó pulykahiánynak pedig azzal kívánnak elébe menni, hogy lehetővé teszik a baromfifeldolgozó cégeknek 5500 szakképzett külföldi munkavállaló felvételét, szintén csak néhány hónapra. Mindkét esetben októberben indulhat meg a toborzás.

A szakmai szervezetek szerint ugyanakkor a bejelentett intézkedésekkel rövid távon sem lehet orvosolni a munkaerőhiányt. Ruby McGregor-Smith, a Brit Kereskedelmi Kamarák elnöke a BBC-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: a kormányzati lépések körülbelül annak felelnek meg, mintha valaki "egy gyűszűnyi vízzel próbálna eloltani egy máglyát".

(Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.