<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Monetáris Tanácsba jelölt két főt hallgatja meg a gazdasági bizottság, mely után az esküt is leteheti Búza Éva és Kovács Zoltán.

Tagjelölés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsába - ez a napirendi pont is szerepel a parlament gazdasági bizottságának mai ülésrendjében. Erre azért van szükség, mert egyszerre két új tag is a hatéves mandátuma végére ért. Parragh Bianka - aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László felesége - már el is hagyta az MNB-t, miután az ő megbízatása múlt csütörtökön járt le, míg Kocziszky Györgynek április 6-án kell távoznia.

Parragh Biankának múlt csütörtökön járt le a mandátuma. Fotó: MTI
Parragh Biankának múlt csütörtökön járt le a mandátuma. Fotó: MTI

Bár a tanácstagság meghosszabbítható, a jelölési joggal rendelkező gazdasági bizottság úgy döntött, inkább új személyeket emel e pozícióba, amely a jegybanktörvény értelmében főállásnak számít. 

Hogy kiket, azt hivatalosan nem jelentették be, ám a külföldi hírügynökségi információkat lapunk érdeklődésére az ügyet közelről ismerők megerősítették. Eszerint

Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója és Kovács Zoltán, a Matthias Corvinus Collegium Üzleti Ismerete műhelyének vezetője (a Magyar Posta Zrt. 2014-16 közötti elnökségi tagja) kaphat a következő hat évre szóló megbízatást, amennyiben a gazdasági bizottság mai ülésén megkapják a jelöléshez szükséges többséget.

Márpedig ez utóbbi aligha kétséges, a szokásjog szerint e grémium nem a hasára ütve dönt személyi kérdésekben, hanem kikéri a kormányzati tagok véleményét. Köztük is ez esetben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterét, ő javasolhatta Búzát és Kovácsot e posztra. Mivel pedig a gazdasági bizottságban is bőven megvan a kormány többsége, nem kérdés, mi lesz a szavazás eredménye. Melyet követően már ma leheti az esküt a Monetáris Tanács két új tagja.

Búza Éva (középen) jelölésében Nagy Mártonnak (balról) döntő szava lehetett (a kép jobb oldalán Búza Éva férje, Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke látható). Fotó: Linkedin/Búza Éva
Búza Éva (középen) jelölésében Nagy Mártonnak (balról) döntő szava lehetett (a kép jobb oldalán Búza Éva férje, Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke látható). Fotó: Linkedin/Búza Éva

Közülük azonban csak az egyikük akár már mától, hiszen - mint említettük - csak Parragh Bianka mandátuma járt le, Kocziszkyé csak április 6-án fog. Úgy tudni, Búza lesz az, aki már most csatlakozik a tanácshoz.

Ami azt jelenti, hogy akár már a Monetáris Tanács holnapi ülésén is részt vehet és szavazhat is. E meetinget a szokásosnál is nagyobb figyelem övezi. Nemcsak azért, mert most esedékes az új Inflációs jelentés, amelynek főbb prognózisaiz (GDP, infláció) már holnap megismerhetünk. Hanem azért is, mert ez lesz az első alkalom azóta, hogy a kormány ismét az MNB szándékaival ellentétes döntést hozott, amikor meghosszabbította a betétikamat-stopot. Ennek kapcsán felmerül, vajon a tanács reagál-e, azaz folytatódik-e a kormány és a jegybank közötti csiki-csuki.

Például a tavaly szeptember végétől 13 százalékos jegybanki alapkamat változtatásával. A holnapi ülés ugyanis a tekintetben is érdekes lesz, hogy az infláció a januári tetőzése után februárban, ha enyhén is, de már mérséklődött, s az MNB bizonyára tisztában van a folytatásról, vagy legalábbi jobban látja azt a külvilágnál. 

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)