5p

Már tavaly kiderült, hogy lesz az államnak egy Védelmi Innovációs Kutatóintézete is. A zrt. megalapítását októberben erősítette meg a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tavaly októberben Balatonfüreden az Infotér Konferencián emelte be újra a közbeszédbe a védelmi kutatóintézetet azzal, hogy megerősítette ennek létrejöttét. Itt jelentette be ugyanis, hogy

hamarosan létrejön a védelmi innovációs kutatóintézet a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményeként, amely katonai oldalról lép be az innovációs ökoszisztémába. Az már akkor kiderült, hogy a kutatóintézetet Porkoláb Imre fogja vezetni miniszteri biztosként.

Ennek megfelelően - ahogy az a honvédelmi tárca február végi közleményéből is kiderült - néhány hete létrejött a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. (VIKI). A magyar kormány szándéka ugyanis, hogy 21. századi, high-tech haderőt hozzon létre, a fejlesztések fókuszában pedig az úgynevezett digitális katona áll, amely nem csupán az egyéni harcászati felszerelés és fegyverzet, hanem a katona kognitív képességeinek fejlesztését is szolgálja.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy korábbi sajtótájékoztatón a Honvédelmi Minisztériumban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy korábbi sajtótájékoztatón a Honvédelmi Minisztériumban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Annyit lehet még tudni korábbi hírekből, hogy a kutatóintézet központja Budapesten lesz, az egyik bázisa pedig Szegeden, ahol főként a lézerkutatásokra és a tudományegyetemen már zajló molekuláris biológiai kutatásokra fókuszálnak majd. A másik bázist pedig Zalaegerszegre tervezik, ahol elsősorban eszközök (például akkumulátorok, drónok, lánctalpas járművek) és eljárások tesztelése és validációja lesz a fő profil.

Ám ezen bázisoknak egyelőre még nyoma sincs a frissen létrehozott zrt. cégkivonatában. Az viszont kiderül, hogy 2023. február 15-én alapították, a cégbíróság pedig csak nemrég, március 6-án jegyezte be a társaságot.

A kormány a cég beindítására, pontosabban annak alaptőkéjére  200 millió forintot biztosított.  

Noha a teljes projekt nagyságrendekkel többe fog kerülni. 2022 márciusában Palkovics László, akkor még ipari és technológiai miniszter, azt mondta: a szegedi bázis 5 milliárd forintból valósulhat meg, a budapesti központ pedig 37 milliárdból és mindkettő 2035-re készülhet majd el.

A céget abba az I. kerületi irodaházba jegyezték be egyébként, amely korábban Rogán Antal Pasa parki szomszédjaként ismertté vált Csetényi Csaba több, állami megbízásokat bezsebelő érdekeltségének is otthont adott.

A VIKI főtevékenysége üzletviteli és egyéb tanácsadás, de végezhet még üzletviteli, összetett adminisztratív szolgáltatást, konferencia, kereskedelmi bemutató szervezését is. Ami pedig a fő céljával összefüggő tevékenységi köröket illeti, azokból négyet is sikerült bejegyeztetni:

  • biotechnológiai kutatás,
  • egyéb természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés,
  • társadalomtudományi, humán kutatás, fejlesztés,
  • és máshova nem sorolható egyéb, szakmai, tudományos, műszaki tevékenység.

Nézzük, kiket ültettek a cég élére!

A zrt. vezérigazgatója a híreknek megfelelően Porkoláb Imre lett, aki harcolt Irakban, Afganisztánban, szakértője a gerillaharcnak, a terrorellenes hadviselésnek. Az ehhez kapcsolódó vezetéselméletet – a hagyományostól eltérő vezetést – és annak az üzleti életben való alkalmazhatóságát kutatja.

Mellette háromtagú felügyelőbizottságot (fb) is felállított az állam a 200 millióból létrehozott cégnél.

Porkoláb Imre miniszteri biztosként vezeti a céget. Fotó: MTI
Porkoláb Imre miniszteri biztosként vezeti a céget. Fotó: MTI

Margitay-Becht Beátának, aki kabinetfőnök-helyettes, egyetlen céges érdekeltsége van az Opten adatbázisa szerint, egy egészségügyi szolgáltató bt., melynek beltagja és amellyel szemben 2022. január elseje óta végelszámolás van folyamatban. Korábban dolgozott a Külügyminisztériumnál is, ahol az EU ügyekért felelős államtitkár kabinetfőnöke volt. Sőt, 2016 novemberében Szijjártó Péter javaslatára rendkívüli követté (Londonban dolgozott) és meghatalmazott miniszterré is kinevezték.

Az fb másik tagja még csak 29 éves, ő Bódis László, aki 2022-tól a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős államtitkára. Ide az Innovációs és Technológiai Minisztériumból vezetett az útja, ahol előbb a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárságon tanácsadóként, majd kabinetfőnökként dolgozott. A megbízatás nem lesz számára ismeretlen, hiszen 2020 óta a Humda Pro Kft. felügyelőbizottsági tagja.

A harmadik fb-tagnak szintén több köze van az üzleti élethez és a gazdasághoz, mint a honvédelemhez. Marczinkó Zoltán István tavaly július óta ugyanis a Pénzügyminisztérium gazdasági elemzésekért és kiemelt támogatási programokért felelős helyettes államtitkára. Ezelőtt szintén ebben a pozícióban felelt már a versenyképességért és területi tervezésért, valamint a munkaerőpiacért és a vállalati kapcsolatokért is. Dolgozott az egykori Budapest Banknál, a MagNet Banknál és egy takarékszövetkezet fiókvezetője is volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!