3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kiva szerinti adózás egyáltalán nem lett vonzó, bárhogy is propagálta a Pénzügyminisztérium.

Az idei év nagy fordulatot hozott a kisadózó vállalkozások tételes adója szerint működő vállalkozások életében, a jogszabályok szigorításával például már 3 millió forint felett belép a 40 százalékos büntető kata-tétel, ha egyetlen kifizetőtől származik a bevétel. Ebben az esetben a kifizetőnek kell megfizetnie az extra adót (az általánosságban havi 50 ezer forint kata megfizetése továbbra is a vállalkozót terheli).

Minden foglalkoztatónál ellenőrzik a katás szerződéseket
Minden foglalkoztatónál ellenőrzik a katás szerződéseket

Lapunk március 8.-án kérdésekkel fordult a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, hogy megtudjuk, mennyien maradtak katások az új évben, és hogy alakult az összetételük vállalkozási forma szerint. A NAV ma reggel küldte el a válaszait, ebből megtudtuk, hogy jelenleg 429 848 katás vállalkozást tartanak nyilván, ebből 394 803 az egyéni vállalkozások száma, és 35 045 a társas vállalkozásoké. Vagyis a számok azt mutatják, hogy nem volt akkora a lemorzsolódás, mint amire a tavalyi törvénymódosításkor számítani lehetett. Több vállalkozói szervezet is sürgette a változások későbbre tolását, tekintettel a koronavírus-járványra, ám ez nem hatotta meg a kormányt.

Erre vonatkozó kérdésünkre azt is elárulta az adóhatóság, hogy tavaly a második félévben - nyilván a törvényi szigorítások hatására - a katából kilépő, más vállalkozási formát választók száma 3736 darab volt. Ezek meghatározó hányada, 87,7 százaléka ment át az szja-törvény alá, 11,3 százalékuk a társaságiadó-törvény szerint adózást válaszotta, és mindössze 1 százalékuk találta vonzóbbnak a kisvállalati adót (kiva) - amit pedig a legjobban propagált a múlt évben a Pénzügyminisztérium. (Az elutasítottság oka, hogy szemben a katával, a kiva azon vállalkozásoknak jó, amelyek magas bérköltséggel működnek.)

Rákérdeztünk arra is, hogy mennyi katás szüntette be véglegesen a működését a múlt évben. A NAV válasza szerint 2020 második félévben 14 803 katás szüntette meg tevékenységét, vagy van folyamatban a felszámolása.

Végül még arról tájékoztatta munkatársunkat az adóhatóság, hogy a NAV valamennyi foglalkoztatónál ellenőrzi a katás szerződéseket.

Micsoda véletlen!

A NAV-nak az alábbi kérdéseket küldtük el, mint jeleztük, március 8.-án:

- A legfrissebb statisztika szerint mennyi vállalkozás adózik a KATA szerint, ebből mennyi az egyéni vállalkozás, mennyi az egyéb?

- Idén kiemelt ellenőrzésekre számíthatnak a KATA szerint adózók, vagy tevékenység szerint szűri ki a kiemelt ellenőrzésben részesülőket a NAV?

- Az idei évvel mennyi volt KATÁS-s választott más adózási formát? Hogyan oszlik meg a különböző adózási formák (társasági adó, KIVA, ekho, stb) között a választásuk? Mennyi volt KATÁS-s szüntette meg tevékenységét?

Ezt azért tartottuk fontosnak bemutatni, mert ma - amikor tehát bő két hét után megkaptuk a NAV válaszait - a Magyar Nemzetben a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, Izer Norbert kísértetiesen hasonló logika mentén nyilatkozott a katásokról, bemutatva, hogy jelenleg mennyien katáznak, mennyien tartoznak közülük az egyéni vállalkozások közé, és tavaly mennyien fejezték be működésüket, illetve váltottak más adózási formára. Annyi a különbség a nekünk küldött válaszok és a kormánypárti lapnak adott tájékoztatás között, hogy a darabszámok valamelyest - egy-két ezerrel - magasabbak utóbbi esetében. Vagyis más időpontokban történhetett az adatok lekérése. Egyebekben azon ritka pillanatok egyikének vagyunk a tanúi, amikor ugyanarra a srófra járt két szerkesztőség szakújságírójának az agya.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!