2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hiány van a piacon, tovább emelkedhetnek az árak, pedig az eddigi őszi drágulás is rekord.

Különösen a fekete jelzésű pisztolyoka lesz fájó leemelni.  Fotó: Depositphotos
Különösen a fekete jelzésű pisztolyoka lesz fájó leemelni. Fotó: Depositphotos

Gyorsan emelkedett az üzemanyagok, de különösen a gázolaj ára az elmúlt időszakban. A gázolaj ára Európában a nyár vége óta 60 százalékkal emelkedett - ekkora növekedésre nem volt még példa az évnek ebben az időszakában - írta meg a Bloomberg elemzésére hivatkozva az Index. Az emelkedés oka a készletek alacsony szintje, illetve a finomítók elégtelen termelése, és az emiatt kialakult dízelhiány.

Kérdés, hogy mi jön a dízelpiacon az ősszel? A finomítók termelése emelkedni fog, azonban az olajtermelő államok bejelentett, a kínálatot korlátozó lépései miatt ez az árakon nem biztos, hogy meg fog látszani, a dízelfogyasztás pedig a várakozások szerint napi 100 ezer hordóval nőhet világszerte.

Az Mfor Üzemanyagár-figyelője szerint a drágulási folyamat nem torpant meg, újabb áremelésekre számíthatunk a kutakon is:

Pletser Tamás az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője azért arra is felhívja a figyelmet, hogy tavaly ennél magasabbak voltak az árak, a mostani áremelkedés okai pedig szinte pontosan ugyanazok, mint egy éve - csak akkor sokan nem szembesültek a magas árakkal a Magyarországon bevezetett ársapka miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!