2019. október 21. 10:58

Négyhetes szünet után háromnapos üléssel indul a parlament őszi szezonja. A múlt héten tartott frakcióüléssel a kormánypártok máris ráhangolódhattak a következő időszakra, miközben Orbán Viktor miniszterelnök felvázolta, milyen feladatokra koncentrál a kormány.

Idén nem most fordult elő először, hogy hetekig nem ültésezett a parlament. Tavasszal az Európai Parlament képviselőiről szóló május végi választás miatt 1,5 hónapra állt le az Országgyűlés. A mostani önkormányzati választások miatt tartott kényszerszünetet követően ma 13 órakor kezdődik a parlament őszi ülésszaka.

Tekintettel az október 23-ai ünnepnapra, a Ház hétfőn, kedden és csütörtökön ülésezik. A parlament honlapjára pénteken felkerült Kövér László házelnök javaslata, eszerint hétfőn, napirend előtt megemlékeznek a közelmúltban elhunyt MSZP-s Máté Lászlóról, a KDNP-s Tóth Sándorról, az SZDSZ-es Rajk Lászlóról és a fideszes Szekó József országgyűlési képviselőkről.

Képviselők szavaznak a 2020. évi költségvetés módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén július 8-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán) Képviselők szavaznak a 2020. évi költségvetés módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén július 8-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Orbán tájékoztat

A szokásoknak megfelelően a parlamenti ülésszak kezdetén napirend előtt várhatóan a miniszterelnök szólal fel, és "tájékoztatást ad az elmúlt időszak eseményeiről” – mondta múlt csütörtökön Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Ezt követően az Országgyűlés felkéri a Nemzeti összetartozás bizottságát, hogy döntsenek a Bethlen Gábor Alap 2018. évi tevékenységéről és működéséről benyújtott beszámolóról. Ezután a Gazdasági bizottságot kérik fel a Gazdasági Versenyhivatal 2018. évi tevékenységéről szóló beszámoló határozathozatalára.

A képviselők tárgyalnak – és várhatóan dönthetnek – a DK-s Varju László országgyűlési képviselő mentelmi ügyéről. Mint ismert, a DK képviselője az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a gyanú szerint a tavalyi választás előtt egy független jelöltnek pénzt kínált azért, hogy visszalépjen. (Varju László mentelmi jogának felfüggesztéséhez a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lesz szükség.)

Az interpellációkra most is 2 óra lesz, amit az azonnali kérdések és válaszok követnek 60 percben.

Belengettek néhány intézkedést

A kormánypárok egyébként a múlt héten már megkezdték a felkészülést az őszre: kétnapos kihelyezett frakcióülést tartottak Balatonalmádiban. Az ülés Orbán Viktor szerda esti politikai helyzetértékelésével indult. A frakcióülés előtt Orbán Viktor a sajtónak elmondta, a kormány három fő feladatra akar fókuszálni a következő hónapokban.

A miniszterelnök ezek között említette

 • a családvédelmi akcióterv végrehajtását, esetleg új elemekkel történő kiegészítését,
 • a  gazdasági növekedés fenntartását,
 • a magyar faluvédelmi program megerősítését, annak pénzügyi kereteit és formáit, mivel szerinte óriási az érdeklődés a programok iránt. Ehhez pedig felhatalmazást fog kérni a parlamenttől.

Kocsis Máté, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart Balatonalmádiban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd) Kocsis Máté, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart Balatonalmádiban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője részleteket is elárult a miniszterelnök által vázolt feladatokból és megerősítette, hogy a családvédelmi akcióterv végrehajtásáról és bővítéséről, a gazdasági növekedés fenntartásának lehetőségeiről és a Magyar falu programról is szó volt Balatonalmádiban.

Ezek közül a legérdekesebb pontnak a gazdasági növekedés fenntartása, a munkahelyek száma és a bérek emelkedése ígérkezik.

"Miután  az európai gazdaságban gyülekeznek felhők az égen, nekünk gazdaságvédelmi akciótervet, terveket kell alkotnunk, és megindítanunk a következő hónapokban" – mondta Orbán Balatonalmádiban a Hír TV-nek adott interjúban.

Az akcióterv(ek) híre viszont nem új. Orbán két gazdaságvédelmi akciótervet is bejelentett a nyári tusványosi beszédében  mert amit már akkor hangsúlyozott: szerinte nagyon nehéz idők jönnek a gazdaságra, amire fel kell készülni , most úgy tűnik, ennek további megerősítése történt.

A Magyar falu program esetében a következő időszakban a program forrásait bővítenék. Kocsis szerint a program rendkívül sikeres, az érintett települések 96 százaléka jelentkezett a támogatások valamely formájára.

Nem lesz Alkotmánymódosítás

Ahogy arról az Mfor.hu már korábban írt, a kormány őszi jogalkotási programja már szeptemberre betervezett több törvényjavaslat benyújtásának a csúszását (például a 2018-as évről szóló zárszámadást), vagyis két hónap alatt kell elvégezni azt a munkát év végéig, amire normál esetben három hónap áll rendelkezésre.

A jogalkotási program szerint októberben tervezik benyújtani az egyes eljárások egyszerűsítéséről és elektronizálásáról, a cégnyilvántartásról és cégeljárásról szóló törvényjavaslatot. Továbbá az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításról szólót, amely a helyi autóbuszos személyszállítás pályázati rendszerét módosítaná.

Nem szerepel az őszi törvényalkotási programban az Alapkotmány módosítás. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Indexnek arra a kérdésre, hogy miért nem, Kocsis azt felelte: „Mert nincs rá okunk.” Annak ellenére mondta ezt, hogy Fidesz szeptember végi tisztújító kongresszusán több kormánypárti képviselő is azt állította, hogy az önkormányzati választások után várhatóan elő fog kerülni a módosítás.

600 család lélegezhet fel

Kedden 9 javaslat általános vitáját tartják. A napirendi felszólalások után vita kezdődik többek között a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter előterjesztéséről, amely a Nemzeti Eszközkezelő Programot módosítaná.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (MTI Fotó: Máthé Zoltán) Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ahogy arról írtunk, egy törvénymódosítással további segítséget nyújtanának a NET-programban részt vevő családoknak. A benyújtott törvénymódosítás lehetőséget ad arra, hogy akik nem küldtek határidőn belül visszajelzést a felajánlásra, újra nyilatkozatot tegyenek. Ez a teljes ügyfélkör 2 százalékát, mintegy 650 családot érint. A törvényjavaslat jelentős segítséget nyújt azoknak, akik kedvezményes részletvásárlás útján válnak az ingatlan tulajdonosává, ugyanakkor fennáll a végrehajtás kockázata A törvénymódosítás alapján esetükben a tulajdonjog bejegyzéstől számított 3 éven belül nem lehet végrehajtási eljárást lefolytatni a visszakapott ingatlanra.

Kedden terítékre kerül még a Házban:

 • Az Európai Határregisztrációs Rendszerrel, valamint az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszerrel összefüggő egyes törvények jogharmonizációs célú módosítása.
 • A magyar kormány és Georgia Kormánya között a katasztrófák esetén történő együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról szóló egyezmény kihirdetése.
 • Egyes törvények ipar- és kereskedelemszabályozási szempontból történő, valamint jogharmonizációs célú módosítása.
 • Az ingatlan-nyilvántartást, valamint egyes közigazgatási hatósági eljárásokat érintő egyes törvények módosítása.

Az október 24-i ülésnapon, csütörtökön a 2018-as központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény végrehajtásáról, valamint Állami Számvevőszék 2018-as központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről szóló jelentéséről (zárszámadás) tárgyalnak a képviselők.

  Az őszi ülésszak zárása a december 9-ei héten várható.

  Hitelre van szükséged?

  Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

  A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

  Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

  Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.