5p

Klubrendezvényünk következő vendége Balázs Péter közgazdász, diplomata, volt külügyminiszter, az első, Magyarország által delegált uniós biztos. A téma pedig természetesen nem más, mint az uniós pénzek: megkapja-e végre Magyarország a befagyasztott pénzeket, vagy épp ellenkezőleg, újabb forrásokat vesznek el tőlünk? A tét óriási – politikai és gazdasági szempontból egyaránt.  

Szeptember közepén jelentős forrásbefagyasztást javasolt az Európai Bizottság Magyarországgal szemben korrupciós problémák miatt az úgynevezett jogállamisági (vagy más néven kondicionalitási) mechanizmus keretében.   

Sokmilliárd euró forog kockán

A brüsszeli testület a kötelezettségvállalások 65 százalékának felfüggesztését indítványozta három, a kohéziós politika keretébe tartozó operatív program esetében.

Ez bizottsági közlések szerint mintegy 7,5 milliárd euró – a Magyarországnak járó kohéziós pénzek több mint harmada. Szakértők szerint az elvonás – ha életbe lép – az agrárkifizetéseken kívül szinte mindent érinthet.

A Bizottság alapvetően korrupciós kockázatot lát Magyarországon, főleg a közbeszerzésekben. Bár elismeri, hogy "Magyarország széles körű korrekciós intézkedésekre tett javaslatot" az aggályok eloszlatása érdekében, konkrét tetteket vár.

A döntés most már a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács kezében van, amely minősített többséggel határoz majd a bizottsági ajánlásról. Erre – szeptember közepétől számítva – egy hónapja van, ezt a határidőt kivételes esetben is csak két hónappal lehet kitolni.  

Békülne a kormány   

A magyar kormány mindenesetre igyekszik teljesíteni a bizottsági kéréseket, hogy elkerülje a szankciókat, és így hozzájuthasson minden uniós pénzhez, amire gazdaságilag nagyon szüksége lenne.  

 Ennek jegyében a Parlament a héten módosította a büntetőeljárási törvényt, valamint többek között döntött az Integritás Hatóság létrehozásáról is.

Mint arról beszámoltunk, a büntetőeljárási törvény módosításával a Parlament lehetővé tette az úgynevezett vádkikényszerítést: ha az ügyészség egy – például korrupciógyanús – ügyben nem emelne vádat, akkor azt bárki megteheti a bíróság előtt.

Az Integritás Hatóság autonóm államigazgatási szervként jön létre, feladata az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása lesz.  

A hatóságnál bárki tehet panaszt, de az intézmény hivatalból is indíthat eljárást olyan esetekben, amikor azt látja, hogy az illetékes hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket a korrupció visszaszorítása érdekében.  A hatóság mellett létrejön az úgynevezett korrupcióellenes munkacsoport is.

Az Országgyűlés emellett az alapítványok összeférhetetlenségi szabályain is változtatott, továbbá a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt jelölte ki, hogy segítse az Európai Csalásellenes Hivatalt a magyarországi helyszíni ellenőrzések során.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az uniós Helyreállítási Alapból Magyarországnak járó pénzeket Brüsszel már tavaly nyár óta visszatartja. Rossz esetben tehát ehhez jöhet még hozzá a már említett 7,5 milliárd eurós forrásbefagyasztás.    

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter a héten az Indexnek azt mondta: jelenleg több szálon is zajlanak az egyeztetések az EU-val. Egyrészt tárgyalnak a partnerségi megállapodás megkötéséről, amely a 2021–2027-es operatív programok terén a finanszírozáshoz való hozzáférést teszi majd lehetővé. Itt 21,7 milliárd euró kohéziós támogatás a tét.

Emellett folynak tárgyalások a már említett Helyreállítási Alap forrásairól is. Ennél eredetileg 7,2 milliárd euró lett volna a támogatás, ez azonban Magyarország kiugróan magas tavalyi gazdasági növekedése és a bizottság újraszámolási mechanizmusa miatt 5,9 milliárdra csökkent, amelyhez 9,6 milliárd euró visszatérítendő forrás, azaz kedvezményes hitel társulhat, mondta a miniszter.

De mi lesz most?

Itt tart tehát egyelőre az uniós pénzek ügye.

De mekkora esély van arra, hogy sikerül megegyezni Brüsszellel, és megnyílik az összes pénzcsap? Elegendőek-e az eddig tett korrupcióellenes lépések? Mi alapján dönt a Bizottság, és érdeke-e a megállapodás? Hogyan működik a brüsszeli döntéshozatal a kulisszák mögött?

És egyáltalán: milyen most az EU és Magyarország viszonya? Milyen utat jártunk be a 2004-es csatlakozás óta? Magyarország változott meg jobban, vagy az EU? És mennyire lesz tartós ez a házasság?

Többek között erről kérdezzük a Klasszis Klubban Balázs Péter közgazdászt, diplomatát, egyetemi tanárt, a Közép-európai Egyetem emeritus professzorát.

Balázs Péter a Klasszis Klub következő vendége. Fotó: Bánkuti András
Balázs Péter a Klasszis Klub következő vendége. Fotó: Bánkuti András

Balázs Péter 2003-tól 2004-ig Magyarország Európai Unióhoz kiküldött állandó képviselője, 2004-ben az Európai Bizottság regionális politikával foglalkozó biztosa volt, 2009-től 2010-ig pedig külügyminiszteri posztot töltött be a Bajnai-kormányban.

A Klasszis Klub időpontja október 19., 15:30. A mintegy egyórásra tervezett, online rendezvényen olvasóink is feltehetik kérdéseiket. Ingyenes a részvétel, ugyanakkor regisztráció szükséges.

Itt regisztrálhat a klubtalálkozóra >>

A korábbi Klasszis Klub események itt érhetők el:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!