<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elsőként írtunk arról, ki nyerte el az oszakai világkiállítás magyar pavilonjának tervezését. Ám a pályázatról az építészeknek fogalmuk sem volt, ezért arra kérik a kiírót, hogy újra hirdessék meg a projektet.

A Magyar Építőművészek Szövetsége nyilatkozatot tett közzé a 2025-ösvilágkiállítás magyar pavilonja tervezőjének kiválasztása miatt. Ahogy lapunk, úgy ők is a közbeszerzési értesítőből értesültek arról, hogy a Napur Architect tervezheti meg a pavilont.

De a tervezőket „hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás” során választották ki, ezért a Magyar Építőművészek Szövetsége Elnökségének és Felügyelőbizottsága nyilatkozatot adott ki.

Mint írják:

„A Magyar Építőművészek Szövetsége elkötelezett a közberuházások minél szélesebb tervezői koncepciók közüli kiválasztását biztosító tervpályázati gyakorlata mellett, amely az utóbbi időszakban sajnálatos módon kiszorult a legtöbb közpénzből megvalósuló projekt előkészítési folyamatából.”

Az Oszakai Világkiállítás tervezőjének kiválasztása szimptomatikusan mutat rá, mekkora is a baj a tervpályázati rendszer leépülésével, és azzal, hogy ezt a helyzetet a mai magyar építészet meghatározó szereplői az adott helyzet haszonélvezőiként elfogadják.

Arra hívják fel a figyelmet, hogy más országokban transzparensen írták ki a pályázatokat, s jóval nagyobb határidővel. Csehország nemzetközi pályázatot írt ki március 1-jéig, Lengyelországban január 25-ig várják a terveket, Ausztriában kétfordulós pályázat fut éppen, egyes nyugati országokban már lezárult a nyíltan kiírt pályáztatás. De még Dél-Koreában, Brazíliában vagy Ománban is nyílt tervpályázatokkal választják ki a legalkalmasabb építészeti koncepciót és tervezőjét, ahogy történt ez a 2010-es shanghaji világkiállítás magyar pavilonja esetében is.

„Mindezzel szemben nálunk a közvélemény január 17-én értesült a világkiállítás tényéről. No nem a pályázati felhívásról, hanem a közbeszerzés eredményéről, amin két hazai neves építésziroda indult, és annak rendje és módja szerint meg is nyerte a versenyt” – írják az aggályosnak tűnő eljárást.

A MÉSZ elnöksége és Felügyelőbizottsága kéri az illetékeseket a tervpályázati reform mielőbbi véghezvitelére, valamint arra, hogy az Oszakai Világkiállítás magyar pavilonjának tervezőjét, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, nyílt építész tervpályázaton válassza ki, amelyhez minden szakmai segítséget megad.

A 400 milliós tervezést a Ferencz Marcel, Ybl- és Pro Architectura díjas építész által vezetett Napur Architect Építészeti Iroda Kft. nyerte el, de szintén a Napur kapta meg a Néprajzi Múzeum, és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) új Gellért-hegyi épületének tervezését is, ez utóbbit 2 milliárd 359 millió forintért teszi.