2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy konferencián tett pikírt megjegyzést a Magyar Nemzeti Bankra (MNB).

Küklopsz-üzemmódban működik a jegybank, reméljük, nem vakul meg” – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Világgazdaság jubileumi konferenciáján a kormányközeli lap beszámolója szerint. (A küklopszok egyszemű, csúf óriások voltak a görög mitológiában – a szerk.). 

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint szeptemberben hosszú idő után végre nőttek a reálbérek, másrészt – ennek a legkevésbé örül – ettől a hónaptól már pozitív lesz a reálkamat.

Hozzátette: az MNB-vel az a gond, hogy csak és kizárólag az infláció letörésével foglalkozik.

Nagy Márton a küklopszokhoz hasonlította az MNB-t.  Fotó: MTI
Nagy Márton a küklopszokhoz hasonlította az MNB-t. Fotó: MTI

A tárcavezető úgy véli, hogy már jövünk ki a viharból, „stratégiai nyugalomra van szükség.” Az idei az infláció letörésének éve, 2024 a növekedés helyreállításáé, mindkét tényezőben a kormány vezető szerepet tölt be, ezért a gazdaság szereplőivel próbálnak szövetkezni, fogalmazott.

Nagy Márton szerint egyszerre lehet az infláció letörése ellen küzdeni és a növekedés beindításával foglalkozni, ebben pedig kulcskérdés lesz a fogyasztás helyreállítása. 

Hozzátette: az infláció kettészakította az országot: a belgazdaságot jelentősen lassította, miközben az exportorientált szektorral semmi gond nincs.

Beszélt arról is, hogy a foglalkoztatás továbbra is csúcson van. Szerinte ez a válság teljesen más, mivel nincsenek elbocsátások, ez pedig abból is ered, hogy a vállalatok is azt gondolják, átmeneti válságról van szó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!