<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A balmazújvárosi focisták eddig önkormányzati lakásokban laktak, azokat azonban felújítja a városvezetés, ezért váratlanul ki kellett költözniük. Cserelakás nincs, így jobb híján a Pötyi Szállón lakhatnak az érintettek.

A balmazújvárosi fociklubot és a sportolókat még az ág is húzza. Nem elég, hogy ősszel anyagi nehézségekkel küzdött a focicsapatot működtető klub és majdnem csődközelbe sodorta az önkormányzatot is, és az NBII-ben kiesőhelyen áll a csapat, most a focisták lakhatása és megfelelő elhelyezése okozott nehézséget.

Balmazújváros közel 200 millió forintos támogatást kapott az önkormányzati bérlakások felújítására, a program tavaly nyár végén el is indult, a munkaterületet átadták a kivitelezőnek, akinek 2019. április 20-ig van ideje befejezni a munkát. A beruházás azonban olyan bérlakásokat is érint, melyekben a Balmazújváros Sport Kft. alkalmazásában álló sportolók laknak - derül ki a közgyűlés január 11-i ülésének előterjesztéséből.

A városvezetés beruházásokkal foglalkozó bizottsága december 6-án úgy döntött, mivel cserelakást nem tudnak adni az érintett sportolóknak, őket a Pötyi Szállón helyezik majd el. A helyzetről november 26-án tájékoztatták a Kft. ügyvezetőjét, Lajos Ferencet, aki december 11-én azt kérte, az önkormányzat a kiköltözésre adott határidőt december 22-ig hosszabbítsa meg tekintettel arra, hogy a labdarúgók nyugodt körülmények között tudjanak készülni a hátralévő meccsekre. Ám úgy tűnik, ez az idő is kevés volt: a focisták ugyanis nem költöztek ki a lakásokból és a Városgazdálkodási Kft. nem kapta vissza a kulcsokat többszöri sikertelen telefonos és levélben történő megkeresés után sem. A Sport Kft. eleinte "felsőbb utasításra" hivatkozott, majd egész egyszerűen elzárkózott a kapcsolatfelvétel elől.

A Pötyi Szálló egyik szobája (Fotó: potyiszallo.com)
A Pötyi Szálló egyik szobája (Fotó: potyiszallo.com)

Legközelebb január 4-én személyesen szólította fel a polgármester Lajos Ferencet arra, hogy adják vissza a lakások kulcsait, máskülönben annak következménye lesz. Nevezetesen a Polgári Törvénykönyv egyik paragrafusa értelmében Lajos visszahívható a Kft. vezető tisztségviselői posztjáról.

Négy nappal később Lajos levélben reagált a városvezetés decemberi megkeresésére, és megpróbálta elkerülni a kilakoltatást. Leírta: a várossal kötött szerződések 5 évre szólnak, emellett szerződésből eredő kötelezettsége a városnak a cserelakás biztosítása, egyben hivatkozott a november 15-től április 30-ig érvényben lévő kilakoltatási moratóriumra.

Valójában azonban az önkormányzattal kötött, bérlakásokra vonatkozó szerződésben az előterjesztés szerint szerepel az a kikötés, hogy ha az önkormányzat érdeke úgy kívánja, a bérleti szerződés azonnali hatállyal felbontásra kerül, és ekkor a bérlő vállalja, hogy a bérleményt 10 napon belül elhagyja. Ez a kikötés a Nedeljkovic Nemanjaval kötött szerződésben nem szerepel csak, ezért neki az önkormányzat fel is ajánlott egy cserelakást. A többi érintettet pedig egyéb lehetőség híján a Pötyi Szállón helyeznék el. A kilakoltatási moratóriumra irányuló hivatkozást pedig azzal "pattintotta le" a városvezetés, hogy az csak magánszemélyekre vonatkozik, a szóban forgó szerződések pedig a Városgazdálkodási Kft. és a Sport Kft. között jött létre.

A helyzet mára azonban úgy tűnik, megoldódott, a focisták kiköltöztek a szóban forgó lakásokból. Igaz, némi csúszás ezúttal is volt. A városvezetés végső határidőként január 14-ét jelölte meg, a polgármester tájékoztatása alapján azonban még kellett néhány nap a költözéshez.

"A Balmazújváros Sport Kft.ügyvezetőjének kérésére a 2019.január 14-i határidőt a Képviselő-testület 2019. január 18-ra módosította. 2019. január 18-án a kulcsok átadása rendben megtörtént" - tájékoztatta lapunkat Hegedűs Péter, polgármester.