2019. december 23. 11:15
MTI

Több mint 850 termékről van szó, az intézkedés januártól lép életbe.

A kínai pénzügyminisztérium hétfői bejelentése szerint az intézkedés célja, hogy kielégítsék az importtermékek iránti növekvő lakosság igényt.

Több termék esetében az importvám alacsonyabb lesz januártól, mint amit jelenleg alkalmaz Kína a legnagyobb vámkedvezményt élvező országok esetében.

Ilyen árucikk például a fagyasztott sertéshús, amelynek a vámja januártól 8 százalékra csökken a jelenlegi, a legnagyobb vámkedvezményt élvező országok esetében alkalmazott 12 százalékról.

Az importált sertéshús vámjának a csökkentése a szakértők szerint elsősorban azzal függ össze, hogy sertéspestis tizedeli az állományt, és emiatt kínálati hiány alakult ki, aminek a hatására csaknem a duplájára nőtt a sertéshús átlagára tavalyhoz képest, döntő mértékben hozzájárulva a magasabb inflációhoz.

Kína az idei első 11 hónapban 1,733 millió tonna sertéshúst importált, ami 58 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

A kőolaj és gázcsövek gyártásánál, valamint egyebek között a járműgyártásban alkalmazott, a korrózió csökkentését elősegítő, vas és a nióbium ötvözetére kivetett 1 százalékos vámot januártól nullára redukálják.

Ebből a fémötvözetből Kína tavaly 35 ezer 909 tonnát, idén az első tíz hónapban 37 ezer 818 tonnát importált.

Ugyancsak januártól 30 százalékról 7 százalékra csökken a fagyasztott avokádó vámja, a dízel üzemanyagé 6 százalékról 1 százalékra, a ruházati termékek és szőnyegek importvámja 6 százalékról 5 százalékra változik és mérséklődik egyes fa- és papíripari termékek vámja is. Eltörlik továbbá az importvámot az asztma és a vércukor kezelésére használt egyes gyógyszerek esetében és ugyancsak nullára viszik le a kerozin vámját a jelenlegi 9 százalékról.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.