<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Építészeti sorozatunkban eddig több vezető magyar tervezővel készítettünk interjút itteni munkáikról és arról, hogy miként érvényesülnek egyszerre az építőművészeti és a gazdasági szempontok. Most jön egy külföldi érdekesség a középület kategóriában: a vadonatúj városi könyvtár Helsinkiben.  

Maga a nagybetűs történelem és tradíció övezi a finn parlamenttel épp szemben álló Oodit. Az épület mind megjelenésében, mind funkciójában radikális és modern - egyáltalán nem kíván belesimulni környezetébe. Az épület nemcsak könyvtárként működik, hanem kulturális központ, találkozóhely és rendezvényhelyszín is egyben. 

(fotó: abb.com)(fotó: abb.com)

Az Oodi ötlete a finn ALA cégtől ered, melynek három munkatársa, Juho Grönholm, Antti Nousjoki és Samuli Woolston számolt be a kísérletezés iránti szenvedélyéről. Egy jelentős, új középületnek nem szabad túlságosan a múltra támaszkodnia: új utakat kell nyitnia újszerű látásmóddal, áramló formákkal és meglepő megoldásokkal. Az ívelt fa homlokzat láttán azonnal megértjük, hogyan testesíti meg mindezt az Oodi. A lélegzetelállító látvány nem pusztán látványosság: ez az íves forma tette lehetővé, hogy az ALA tervezői „megnyújtsák” az épület térelhatároló szerkezetét, és ezáltal nagyobb belső teret hozzanak létre.

Építészeti sorozatunk előző részei:

Nem a szívem csücske az amerikai-konyhás nappali - Perényi Tamás

Meggyilkolja őket a home office? Dehogy! Inkább inspirál - Lánczos Áron

Épít-e ilyen csilli-villi kórházakat itthon Mészáros Lőrinc?

A gyár több mint egy doboz, érteni kell a lelkét - Kelemen Csaba

A dühöngő járvány közepette elmentünk egy magyar egészségplázába - Burian Gergő

Babra munka, de egyre jobban megéri a makettépítés - Csizamzia Géza

Kialakításának köszönhetően passzív fűtőhatása is van, mely hideg időben segít a belső tereket melegen tartani. Az épületen belül mindhárom emeletnek megvan a sajátos karaktere, ahol a csendesebb és a hangosabb tevékenységek egyaránt helyet találnak maguknak. A földszint a 100 méter hosszú „hídszerkezet” alatt terül el, így a látogatók az egész szintet akadálytalanul beláthatják.

(fotó: abb.com)(fotó: abb.com)

Innen kettős csigalépcsőn juthatunk fel a zárt és bensőséges hangulatú középső szintre, abba a multifunkcionális térbe, ahol az emberek nemcsak olvashatnak, hallgathatnak és nézhetnek, de akár létre is hozhatnak médiumokat. Itt nincs kihasználatlan hely, minden négyzetméternek megvan a maga funkciója.

(fotó: abb.com)(fotó: abb.com)

A legfelső emeleten valóságos „könyvparadicsomba” jutunk, plafontól padlóig érő hatalmas ablakokkal és egy finoman ívelt kültéri terasszal minden csendes elmélkedésre hív. Ha pedig kitekintünk az épületből, olyan mintha a végtelen térben ringatóznánk.

(fotó: abb.com)(fotó: abb.com)

A megvilágítást speciális technológiájával vezérelt, lefelé irányított fényforrások biztosítják. A kapcsolók és világítótestek teljes mértékben idomulnak az épület és látogatóinak igényeihez. Kialakításuknál fogva nem vonzzák a tekintetet, ugyanakkor hibátlanul működnek, hogy tökéletesen átadhassuk magunkat a szemlélődésnek, az alkotásnak és a közösségi életnek. 

Juho, Antti és Samuli életük egyik nagy eseményeként írják le a könyvtár megnyitását. Úgy tartják, hogy ez az egész egy kőbe zárt zene, ahogy Goethe is mondta. Az Oodival országos jelentőségű épületet hoztak létre milliók örömére, miközben egy pillanatra sem feledkeztek meg arról, micsoda élvezetet jelent egy-egy jó könyv. Az Oodi nagyszabású építészeti projektjéhez az ABB is hozzájárult.


 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.