<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A tanárok és közalkalmazottak béremelésére nincs, sportra és kommunikációra talált forrást a kormány: az utolsó pillanatban jelentősen megtoldott néhány tételt a 2023-as költségvetésben.

Az utolsó pillanatban jelentősen megtoldott néhány tételt a 2023-as költségvetésben a kormány. Annyira az utolsó pillanatban, hogy a költségvetési bizottság szerdai ülésén fél óra szünetet kellett elrendelni, hogy a képviselők át tudják böngészni a nagyjából 100 milliárd forintos átcsoportosítást, azt ugyanis lényegében az ülés kezdete után sikerült benyújtania a kormányoldalnak – derült ki a 444.hu összefoglalójából.

A tanárok és közalkalmazottak béremelésére nincs a kormánynak forrása. A tanárok és közalkalmazottak béremelésére nincs a kormánynak forrása.

Bár a módosításban szerepelnek kormányzati megszorítások, a lényege az, hogy több mint 26 milliárd forinttal többet költene a kormány a saját kommunikációjára és nagyjából 37 milliárddal többet sportra.

A 444 már korábban beszámolt arról, hogy a Fidesz kedd éjszaka benyújtott egy módosítást, amelyben 30 milliárd forinttal növeli a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá átcsoportosított titkosszolgálatok költségvetését. Az új módosítással a kabinetiroda eredeti fő feladatára, a kormányzati kommunikációra és konzultációra is jóval többet, 26,5 milliárd forintot adnának. A 2023-as költségvetés eredeti javaslatában nagyjából 12 milliárd forint volt erre a célra, ami kevesebb, mint az idei költségvetésben előirányzott 18 milliárd. Ez most összességében bőven 38 milliárd forint fölé ugrik.

Banai Péter Benő államtitkár szerint a háború, az inflációs helyzet és az energiaárak emelkedése rendkívüli intézkedéseket igényelhet, ami rendkívüli kommunikációt és konzultációt is feltételez.

A másik komolyabb tétel a módosításban a sportra szánt extra kiadás, ami több tételből összesen 37 milliárd forint körül alakul. Banai szerint ennek a legnagyobb része utánpótlásképzésre megy, de jut bőven a profi csapatok támogatására is.

A Terrorelhárítási Központ és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok költségvetése is nőne nagyjából 20 milliárd forinttal, 7 milliárd forintot pedig a minisztériumoknak, főleg a Palkovics László vezette technológiai és iparinak adnának tanulmányok írására, elsősorban energetikai témában.

Bakos Bernadett, az LMP képviselője a bizottság ülése után elmondta, az ellenzéki képviselők több módosítót is beadtak a költségvetéshez, amelyek arról szóltak, hogy

a növekvő inflációt megszenvedő emberek támogatására költsön többet az állam, többek között emelje a tanárok és közalkalmazottak bérét. Ezt azzal söpörték le, hogy nincs forrás

- derült ki a 444 cikkéből.

Vajda Zoltán elnök megkérdezte az államtitkárt, hogy nem kellene-e alaposabban átszámolni a költségvetést annak fényében, hogy már 410 forint fölött jár az euró árfolyama, és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter több fórumon is arról beszélt, komoly recessziós kockázatokra kell számítani a jövőben.

Banai szerint vannak kockázatok, de a magyar gazdaság fundamentumai elég erősek, így ha lesz is globális recesszió, az nem rázza meg annyira a magyar gazdaságot, mint más országokat, így a GDP továbbra is növekszik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.