5p

Látványosan megnőtt a családi házak iránti kereslet és ezzel együtt – eltérő mértékben – az áremelkedés is folyamatos. Ezt az utóbbi hetekben több közvetítő hálózat is jelezte és most a legnagyobb hirdetési portál is megerősítette.

Már tavasszal, a koronavírus járvány kitörésekor kezdett felfutni az átlagos lakásoknál nagyobb teret és kertet is adó családi házak kereslete. A budapesti külső kerületekben és az agglomeráció fővároshoz közeli településein nyáron már az adásvételi tranzakciókban is megmutatkozott ez. Ezeken a településeken főleg az ikerházas építési mód lett népszerű, de a romosabb régi házak felújításával is sok ezer új lakóingatlan jött létre.

A kiköltözési hullámot az is segítette, hogy egy jó állapotú közepes méretű (50-70 négyzetméter) belvárosi lakás áráért sok helyütt – állapottól és lokációtól függően - egy 80-110 négyzetméteres házat lehet vásárolni. Sokan a Balatonnál vagy a Velencei tónál kerestek maguknak új vagy újszerű házat, legnagyobb tavunknál erősödőben van a lakóparképítés is. Mindinkább kézzelfogható, hogy mekkora különbség van a házak minősége között.

A fővárosban átlagosan közel 3, a vidéki városokban 1,5 millió forinttal ér többet egy korszerű, szigetelt családi ház a Covid-19 járvány tavaszi lecsengése után, az év eleji árakhoz képest. 2020 áprilisa és augusztusa közt átlagosan 5 százalékkal nőtt a szigetelt házak kínálati ára a fővárosban és a vidéki városokban is – derült ki az Otthontérkép Csoport és a Knauf Insulation friss kutatásából.

A lakóingatlanok keresleti szerkezete úgy alakult át, hogy a vevőjelöltek körében népszerűbbé váltak az új építésű házak a társasházi lakásokhoz képest – fogalmazott az ingatlan.com. A portál adatai azt mutatják, hogy április eleje óta az érdeklődések 52 százaléka új építésű családi, iker- és sorházakra érkezett szemben az előző év azonos időszakával, amikor az új társasházi lakásokhoz képest 42 százalékot tett ki az arányuk.

“Ez jelentős eltérést jelent az aktuális keresleten belül és azt jelzi, hogy a vevőjelöltek most már szeretnének kerttel rendelkező lakóingatlant vásárolni. Ebben pedig szerepet játszik a karanténhatás, a tavaszi kijárási korlátozások után ugyanis sokan a lakások helyett inkább a kerttel rendelkező ingatlanok felé fordultak. Ezt mutatja, hogy a járványt megelőző január-februári időszakhoz képest júliusban és augusztusban az új építésű házak iránti kereslet 36 százalékkal nőtt, a társasházi lakásoké viszont 14 százalékkal csökkent.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com elemzése szerint egyébként szeptember elején a fővárosban több mint 2800 új lakást és házat kínáltak eladásra átlagosan 865 ezer forintos négyzetméteráron. Budapesten belül a XIII. kerületben van a legtöbb eladó új lakás, 780 új építésű ingatlan vár gazdára. A második helyen a XI. kerület áll közel 400, a harmadikon pedig a IX. kerület majdnem 300 új lakással.

A megyeszékhelyeken közel 800 új lakóingatlant hirdetnek eladásra. Debrecenben a legnagyobb a választék, ahol 220 darabos a kínálat négyzetméterenként 598 ezer forintos átlagárral, a második helyen áll Győr, a harmadikon pedig Székesfehérvár 153 és 81 ingatlannal. Ezeket átlagosan 491 és 596 ezer forintos négyzetméteráron kínálják a beruházók.

Árcsökkenésre egyelőre nem került sor, a kereslet elég masszív, viszont különféle kedvezményeket rendszeresen látni, egyes beruházásoknál akár 3-4 millió forint is lehet. A várható tendenciákról írva pár napja azt emeltük ki, hogy a bérleti piacon tapasztalható jelentős árcsökkenés idővel elérhet az adásvételi tranzakciókhoz is, ahogy ez általában lenni szokott.

Sokan átértékelték, hogy milyen otthonra van szükségük, milyen ingatlanra vágynak. Az ezekből adódó plusz tranzakciók jelenthetik a növekedés egyik motorját, amelyek a COVID hatása nélkül nem, vagy csak várhatóan később jöttek volna létre – mutatott rá a Duna House az idei júliusi forgalmat vizsgálva. Már ebből is látszott, hogy az első lakásukat vásárlók kerültek többségbe, közülük sokan a külső kerületekben vagy az agglomerációban keresnek házat. Az augusztusi adatokat csak a jövő héten teszi közzé a cég, de már előzetesen jelezte: várhatóan folytatódik ez a trend. Ráadásul a járvány nem törte meg azt, hogy növekvő arányban veszik igénybe a CSOK-ot és más kedvezményeket.

Az utóbbi hetekben enyhe csökkenés figyelhető meg az új lakóingatlanok iránti érdeklődések számában. Ez egyrészt a vevők kivárásával magyarázható, másrészt pedig azzal, hogy a piacon elérhető új építésű kínálat egy része már a megfizethetőség határait súrolja.

“Mindkét tényező összefügg a tervezett rozsdaövezeti lakásfejlesztésekkel. Sokan várják, hogy a döntéshozók ismertessék, mely rozsdaövezetekben lehet majd elindítani a lakásépítéseket. Erre várhatóan szeptemberben kerül sor, és friss kínálatot hoz az új lakások piacára. A másik oldalról a keresletet is fokozhatja, mert a rozsdaövezeti lakásokat 5 százalékos kedvezményes áfával lehet megvásárolni.” - tette hozzá Balogh László. Összességében a rozsdaövezeti lakások megjelenése a lakásépítéseknek adhat lendületet, emellett fokozhatja a versenyt az új lakások piacán, növelheti a bérlakásállományt is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!