2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Emellett a friss kormányrendeletből az is kiderül, hogy közel 10 milliárdot kapott a Magyar Államkincstár, vélhetően arra, hogy a bebukott Sberbankban 100 ezer eurónál nagyobb összegekkel beragadt tizenkét önkormányzat bérkifizetését segítse.

Orbán Viktor szignójával tegnap késő este egy olyan kormányhatározat is megjelent a Magyar Közlönyben, amely számításaink szerint összességében 20 milliárd 383 millió forint átcsoportosításáról rendelkezik.

Nem tudni, mire költheti a milliárdokat a Terrorelhárítási Központ (TEK). Fotó: MTI/Marjai János
Nem tudni, mire költheti a milliárdokat a Terrorelhárítási Központ (TEK). Fotó: MTI/Marjai János

A legnagyobb összeg, valamivel több mint 9,8 milliárd a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból kerül ki, s megy át a Magyar Államkincstárhoz. Hogy milyen célra, az nincs meghatározva, mindenesetre az utóbbi napok fejleményei alapján arra lehet következtetni, hogy ez az összeg a Sberbank bebukása miatt pórul járt, ott számlát vezetett tizenkét önkormányzat bérkifizetéseire fordítódik. Azt, hogy a kormány ily módon fog segíteni, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón helyezte kilátásba.

A második legnagyobb tétel az a közel 7,5 milliárd forint, amely a Gazdaságújraindítási programokra szánt keretből megy át – a Terrorelhárítási Központhoz. Az azonban, hogy azt utóbbi milyen célra fordítja, szintén nem derül ki a kormányhatározatból.

A Központi Maradványelszámolási Alapot 2,6 milliárd hagyja el, s megy háromfelé:

  • az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 1,1 milliárdot kap sporttevékenységek támogatására,
  • a Magyar Művészeti Akadémia 932,9 milliót (meg nem nevezett cél(ok)ra),
  • a külképviseletek pedig 530,7 milliót beruházásokra.

A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékát közel 455 millióval csapolta meg a kormány, ez az összeg a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz vándorol át.

A Miniszterelnöki Kormányiroda csaknem 936 millióval lett szegényebb, e pénz nagy részét, 783 milliót is az EMMI kapta meg, közgyűjteményekkel kapcsolatos dologi kiadására.

A többit, egészen pontosan közel 152,8 milliót pedig Áder János fordíthatja állami kitüntetésekre, amelyeket vélhetően a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából adnak át.

Miközben közel 453 millió összértékben engedett el befizetési kötelezettségeket a kormány, jóváhagyta, hogy a külgazdasági és külügyminiszter már a 2023-as költségvetés terhére csaknem 70 millió forint összegben vállalhat kötelezettséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!