<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Előre megjósolták a közmédiánál, hogy a koronavírus miatt 2020-ban az elmaradó sportesemények miatt magasabb lehet az adózott eredmény. Szeptember végén 10,5 milliárdnál tartottak.

A közmédia esetében nem döntő szempont, hogy a működés nyereséges legyen, ennek ellenére lassan annyi pénze lesz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA), hogy nehéz lesz mire elkölteni. Az MTVA 2020 harmadik negyedéves eredménykimutatása szerint ugyanis tavaly szeptember végén 10,5 milliárd forint adózott eredménynél tartott a közmédia büdzséje, így az év utolsó három hónapjára bőven maradt tartalék a kiadásokra.

Van miből műsort csinálni Fotó: MTIVan miből műsort csinálni Fotó: MTI

A nyereséges működést előre megjósolta Papp Dániel a közmédia 2019-es beszámolójához csatolt nyilatkozatban. A közmédia vezérigazgatója úgy kalkulált, hogy a koronavírus-járvány hatásai miatt 2020-ban összességében magasabb adózott eredménnyel zárhatnak. Ez nagyvonalakban annak köszönhető, hogy a reklámbevételeik 1,5 milliárd forinttal ugyan zsugorodnak, de a 2020-as tokiói olimpia és a labdarúgó Európa-bajnokság elhalasztása miatt a költségek is 8 milliárd forint körüli összeggel csökkennek.

A 2020 harmadik negyedéves eredménykimutatás szerint ezek a számok nagyságrendileg beigazolódhatnak, ugyanis a reklámbevételek 4,5 milliárd forintnál tartottak, ez 2019 hasonló időszakában 5,3 milliárd forint volt. Ellenben a központi költségvetésből mindkét évben, januártól szeptemberig, változatlanul 67,6 milliárd forint egyéb bevétel érkezett a működés finanszírozására (ez 2020 végéig mintegy 90 milliárdra gyarapodhatott). Szintén a 10,5 milliárd forintos többlet elérést segítette, hogy az anyagjellegű és a személyi jellegű kiadásaik is mérséklődtek 2019-hez képest. 

Már a június végi kimutatás is előre jelezte, hogy milliárdok maradhatnak a kasszában, hiszen 9,6 milliárd forint adózott eredménynél tartott a számláló. Ha a 2019-es számokból indulunk ki, akkor azt látjuk, hogy a harmadik negyedéves 3,9 milliárd forintos többlet az év végére 1,4 milliárd forintra olvadt, így elképzelhető, hogy 2020 végére is lefelé változik a szeptember végi 10,5 milliárd forintos eredmény. Nem volt ez mindig így, hiszen például 2018-ban komoly veszteséget termelt a közmédia: akkor összesen 2,3 milliárd forint veszteséget halmozott fel az MTVA. A közel 100 milliárd forintos büdzsé ellenére így likviditási problémáik adódtak.

Szakértői csapat

Ez már a múlt, hiszen 2020-ban pénzbőség volt, így meg is néztük az MTVA ötmillió forint feletti 2020-as szerződéseit. Innen derül ki, hogy például Knézy Jenővel (aki a fideszes győri önkormányzat médiacégének új vezetője is) évi 10 millió forint keretösszegű szerződést kötöttek, de Hajnal Tamás (FTC sportmenedzser) szintén 10 millió forintos keretszerződés alapján végez szakértői tevékenységet focimeccsekkel kapcsolatban.

Nagy nézettsége volt az FTC nemzetközi meccseinek, amiket a köztévé közvetített, de ehhez meg is kellett előbb szerezni a felhasználási jogot. Nem volt olcsó, hiszen az MTVA 855 ezer eurót, mintegy 306 millió forintot vizetett az FTC Labdarúgó Zrt.-nek, de ebbe még a 2022-es közvetítési jogok is benne vannak. A legnagyobb tétel az Antenna Hungária Zrt.-vel kötött 4 éves szerződés: 22,5 milliárd forintba kerül a digitális műsorterjesztés. Más kérdés, hogy itt az állam fizet az államnak, hiszen az Antenna Hungária állami cég.

Koronavírus gyorstesztekre is sokat költöttek: például a 10,4 millió forintért vettek kétezer darab gyorstesztet a Diovis Kft.-től. Nem tudni, mekkora lesz a nézettsége az Isztambuli menyasszony című török drámasorozatnak, de mintegy 210 millió forintot fizettek a 2024-ig tartó vetítés jogáért egy török társaságnak. Jogi természetű munkákra pedig Patay Géza ügyvédet szerződtették 56 millió forintért. Az ügyvédi iroda ügyfélkörét magyar és külföldi cégek, alapítványok, más jogi személyek, állami érdekeltségű szervezetek, önkormányzatok, magánszemélyek és egyházak alkotják. Itt dolgozik Cser-Palkovics Tamás, Székesfehérvár fideszes polgármesterének, Cser-Palkovics Andrásnak a testvére. A Patay ügyvédi iroda dolgozott az MNB-alapítványoknak is.

Szeretik a focit

Régi beszállítója a közmédiának az Apropó Média Produkciós Kft., amely például a Ridikül című női talk showt gyártotta le 203 millió forintért. Az Apropó vezetője és tulajdonosa Blázy András, aki korábban sokáig Halkó Gabriellával közösen vezette a produkciós céget. Halkó Gabriella ma is az Apropó által tulajdonolt Ridikül Magazin Kft. ügyvezetője, de például igazgatósági tag a Garancsi István nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Las Vegas Casino Zrt.-ben is.

Érdekes módon a Ridikül Magazin Kft. a tulajdonosa a Szeol SC Kft.-nek is. Ez egy szegedi focicsapat, ahol Halkó Pál, Halkó Gabriella testvére az ügyvezető.

A nagy múltú klub az elmúlt szezonban csak az utánpótlásban indított csapatokat. Hamarosan átadják az egyesület új műfüves pályáját is, amit a Kisstadionban az önkormányzat támogatásával valósítanak meg.

- olvasható a klub oldalán.

Idén sem lesznek gondjai a közmédiának, hiszen 117,7 milliárd forintos költségvetéssel számolhat. Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy senki nem tud versenyezni ezzel a büdzsével, bár a két nagy kereskedelmi csatorna is nyereséges. Mint azt lapunk korábban megírta: a TV2 éves nyeresége 1,68 milliárdról 1,74 milliárd forintra ugrott, a vállalat belföldi értékesítés nettó árbevétele 37,5 milliárdról 39,5 milliárdra nőtt, míg az export árbevétele 1,5 milliárdról 1,6 milliárdra. Míg az RTL 39,98 milliárd forint forgalom mellett 2019-ben 1,1 milliárd forint profitot könyvelhetett el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.