3p

Az elmúlt tizenkét év azt mutatja, hogy az egészségügy nem életbevágó az Orbán-kormánynak. Lehet választást nyerni, lehet hatalmon maradni enélkül is.

Az elmúlt tizenkét évben egyértelműen romlott az egészségügy állapota, és ez nem csak a pandémia számlájára írható. Igaz, hogy a járvány felnagyította a gondokat, sőt sokat rontott is a helyzeten, de már a járvány kitörése előtt érezhető volt, hogy muszáj kezdeni valamit az egészségüggyel, mert nagyon nagy baj van - mondta a Szabad Európának Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakember.

Kunetz Zsombor így látja az egészségügy jelenlegi helyzetét. Fotó: Facebook
Kunetz Zsombor így látja az egészségügy jelenlegi helyzetét. Fotó: Facebook

A szakember szerint voltak ugyan kísérletek az elmúlt tizenkét évben arra, hogy felszámolják az ellátórendszerben a strukturális problémákat és hiányosságokat, de hiányzott a politikai akarat. 

A helyzet drámaiságát jól jellemző példaként említi a szakember a 2019 júniusában bekövetkező esetet, amikor meghalt a Péterfy Sándor Utcai Kórház tapasztalt érsebésze, aki a halála előtt hónapokon át egyedül, havi harmincnapos készenlétben látta el a baleseti központ ügyeletét, halálával pedig instabillá vált az akut érbetegek ellátása a fővárosban.

A szakember szerint az egészségügyi szakdolgozók hiánya nem csak a pandémiában, hanem a 2010-es évek előtt is valós probléma volt. Alulfizetett volt a szakdolgozói állomány és az orvosok is, mindent uralt a paraszolvencia. Véleménye szerint ezt a helyzetet fejelte meg a Fidesz-kormányok alatt az alkalmatlan vezetői réteg kinevezése. Mint mondja, a nővérek, szakápolók fizetése olyan alacsony és olyan méltatlan körülmények között dolgoznak – ez igaz az infrastruktúrára ugyanúgy, mint a rendszer humánerőforrásmenedzsment-szemléletére –, hogy nincs mit csodálkozni a tömeges elvándorláson.

„A Szócska-féle államtitkárság első dolga volt, hogy lefejezte a kórházvezetőket, ami szerintem sok intézmény estében rendben is volt. Csak az volt a probléma, hogy az új vezető kiválasztásánál a szempont nem a hozzáértés, a képességek és a készségek, hanem a pártlojalitás volt, illetve az a hűbérúri rendszer, amelyet a Fidesz mindenhol újrateremtett Magyarországon. Ezért az egészségpolitikán túl tudott nyúlni, túl tudott terjeszkedni akár egy kórházvezető kiválasztása is - jelenti ki Kunetz.”

Lesújtónak tartja, hogy 2010 óta nincs miniszteri szintű képviselete az egészségügynek, mert nem tudni, ki irányítja ebben a pillanatban ezt a területet.

A bérviszonyok rendezése mindenki szerint alapvető ahhoz, hogy az egészségügyben megfelelő létszámú szakember dolgozzon, de ez önmagában kevés – hangsúlyozza Kunetz Zsombor. A munkakörülményekhez is hozzá kell nyúlni, és a munkakörülmények közé kell sorolni a gyakran teljesen alkalmatlan vezetőréteget a kórházak szintjén is.

„Iszonyatos kárt tettek ezzel, jelen pillanatban fel sem tudjuk még mérni, hogy mekkorát.”

A szakember hangsúlyozza, nem akar korteskedni senki mellett, de csak maga a társadalom tudja kikényszeríteni a változást. Szerinte az orbáni politika azonnal reagálni fog az egészségügyi ellátás problémáira, ha ez életbevágó lesz a számára. Az elmúlt tizenkét év egyelőre azt mutatja, hogy még nem életbevágó, hiszen lehet választást nyerni, lehet hatalmon maradni így is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!