2p

Bár főként az exportértékesítés árai miatt van lassulás, megállni látszik az emelkedő trend a magyar ipari árakban.

2022 novemberében az ipari termelői árak átlagosan 37,0 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 63,7, az exportértékesítésé 23,4 százalékkal magasabbak voltak. A belföldi értékesítés árainak gyorsabb növekedését az okozta, hogy a jelentős drágulást realizáló energiaipar részaránya a hazai eladásokban jóval nagyobb, mint az exportban. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt.

Az előző hónaphoz viszonyítva az ipari termelői árak összességében 0,8 százalékkal mérséklődtek - azonban itt is a külföldi értékesítés húzta lefelé a statisztikát. A belföldi értékesítés árai 1,6 százalékkal növekedtek, míg az exportéi 2,0 százalékkal csökkentek.

2022 novemberében a 2021. novemberihez képest:

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 63,7 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 35,6, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – a világpiaci árak drasztikus növekedése és a hatósági ár szabályozásának módosítása következtében – 131 százalékkal emelkedtek.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 82,9, a beruházási javakat gyártókban 16,2, a fogyasztási cikkeket gyártókban 39,4 százalékkal nőttek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 23,4 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 21,6, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban 59,0 százalékos volt a drágulás.

2022. január–novemberben a 2021. január–novemberihez képest:

A belföldi értékesítés árai 50,7, az exportértékesítéséi 24,8, az ipari termelői árak összességében pedig 33,6 százalékkal emelkedtek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!