2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Februárban az export euróban számolt értéke 1,9 százalékkal, az importé 5,3 százalékkal nőtt. Az aktívum 849 millió euró volt, 262 millió euróval kisebb a tavaly februárinál - jelentette csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januárhoz képest az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,7, az importé 5,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve 2,9 százalékos volt az export és 6,4 százalékos az import növekedése.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a behozatalban és a kivitelben egyaránt 5,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,1 százalékkal gyengült, a dollárral szemben 4,3 százalékkal erősödött.

Tovább nőtt a többlet, de az ütem csökkent (fotó: MTI)Tovább nőtt a többlet, de az ütem csökkent (fotó: MTI)

Az év első két hónapjában az euróban számolt export 1,6 százalékkal, az import 2,8 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, az 1,704 milliárd euró exporttöbblet 181 euróval haladta meg a tavalyit.

A gépek, szállítóeszközök exportja 2,8 százalékkal, importja 0,7 százalékkal csökkent, a kéthavi exporttöbblet 2,286 milliárd euró tett ki. Ezen belül azonban a közúti járművek kivitele 15,3 százalékkal, az import 8,3 százalékkal esett vissza, az aktívum 1,295 milliárd eurót tett ki. Az élelmiszerek exportja 1,2 százalékkal, importja 9,9 százalékkal maradt el a tavalyi év első két hónapjától, és 446 millió euró aktívummal zárt, amiből 304 milliót a gabona kivitel többlete hozott.

A feldolgozott termékek kivitele 1,3 százalékkal nőtt, az import 2,5 százalékkal csökkent és 485 millió euró deficittel járt, annak ellenére, hogy a gyógyszerek kereskedelme 214 millió euró aktívummal zárt. Az energiahordozók kereskedelme 628 millió euróval terhelte a kéthavi egyenleget, az export 14,3 és az import 14,8 százalékos csökkenése mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.