Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Amióta újra állami tulajdonban van a mezőhegyesi ménesbirtok, azóta folyamatosan csökken a bevétele, tavaly már alig lett nyereséges. Pedig dől az állami támogatás és jelentős beruházásokkal modernizálnak.

A tervezetthez képest csaknem egymilliárd forinttal kevesebb lett 2019-ben a Lázár János kormánybiztos által felügyelt mezőhegyesi ménesbirtok árbevétele - derül ki a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. beszámolójából. Az állam által 2016-ban 2,1 milliárdért forintért felvásárolt ménesbirtok 2019-re eredetileg 5,8 milliárd forint árbevétellel kalkulált, de csak 4,9 milliárd forint lett végül a cég forgalma.

Ez sok éves negatív rekord, hiszen 2016-ban még 6,8 milliárd forint volt az árbevétel, ellenben amióta állami kézben van a ménesbirtok, folyamatosan esik a forgalom: a 2018-as 5,6 milliárd forintról sikerült most kicsivel 5 milliárd forint alá kerülni. Magyarázat persze van.

Jelentősen javult a termelés hatékonysága, azonban a megnövekedett amortizáció, oktatási intézmény fenntartási- és lótenyésztési költségek, valamint a vetőmagfeldolgozó üzem vásárlása miatt megváltozott hibridkukorica értékesítési modell hatása (a 2019. évben termelt vetőmag jelentős részének értékesítése a feldolgozás miatt csak 2020. üzleti évben realizálódik) a 2019. évi eredményt terhelik - olvasható a beszámolóban.

Tehát a tavaly termelt vetőmagot idén adják el. Nagyon kicsin múlt, hogy nem lett veszteséges a ménesbirtok: a 2018-as 413 millió forintos profit 2019-re 18 millió forintra olvadt. Pedig állami támogatásban igazán nem volt hiány, az állam három év alatt 26 milliárd forint tőkét biztosított a társaság számára. A beszámolóban említett vetőmagamfeldolgozó üzem megvétele sem volt éppen két fillér.

  • A 2019. június 28-án a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. megvásárolta a Limagrain Hungary Kft. 100 %-os üzletrészét 25 millió euró vételárért és a szerződésben kötelezettséget vállalt 1,5 millió euró tagi kölcsön visszafizetésére - derül ki a beszámolóból.

A magyar állam képviseletében Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos vezette a tárgyalásokat. A politikus szerint az üzletrész visszavásárlásával nemzetstratégiai célok megvalósításához kerültünk közelebb. Ez a cél nem kevesebb, mint a vetőmagágazat meghatározó egységeinek birtoklása.

A vételár eddig nem volt ismert: a 25 millió euró több mint 8 milliárd forint, ennyit fizettek ki a francia termelők által irányított Limagrain vállalatnak. A Limagrain Hungary társaság a 2018. június 30-ával zárult üzleti évben 1,4 milliárdos árbevétel mellett 100,6 milliós adózott eredményt produkált. 

A Ménesbirtok feladata a Mezőhegyesen kialakult, védett őshonos magyar lófajták tenyésztése, genetikai értékének megőrzése, a nóniusz, a gidrán, a furioso, valamint a magyar sportló és ügető fajták ménesének kialakítása és fenntartása - szól a birtok bemutatkozása.

A beszámolóból kiderült, hogy 2018 óta folyamatosan csökken a ló állomány nagyságrendje. A kancák száma 2018-ban 138 darab volt, ez 2019 végére 104 darabra csökkent. Míg a mének száma a 2018-as 19 darabról 14-re csökkent. Idén nagy terveik vannak: 2020-ra tervezték egyebek mellett a szarvasmarhatelep építésének befejezését, a vetőmagüzem továbbfejlesztését és több épület energetikai korszerűsítését.

Robotok fejnek

A két precíziós állattenyésztési feltételeket biztosító istállóban összesen 880 tejelő szarvasmarhát tudnak majd elhelyezni a vízágyas kialakítású pihenőtérben, a fejést pedig robotok végzik. Az új rendszert a szarvasmarháknak is meg kell tanulniuk, így várhatóan nyárra lesz teljes a létszám az új helyen. A technológiaváltás miatt mintegy 60-70 egyeddel csökken az állomány a jelenlegihez képest, ám a hozam növekedése, az ahhoz szükséges inputanyagok mennyiségének, illetve a költségek csökkenése miatt a termelés és az eredmény növekedésére számítanak - olvasható a ménesbirtok februári hírei között. Kérdés, hogy a koronavírus-járvány miként módosította ezeket a terveket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.