5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Szinte tökéletesen alakul a beoltottak száma ahhoz, hogy tavaszi időben olyan napon nyithassanak a teraszok, amikor nem kell a másnapi munkával foglalkozni. Heti előrejelzésünk. 

Most már így negyedik alkalommal joggal mondhatjuk, hogy hagyományainkhoz híven a hét első napját prognózissal indítjuk. Az elmúlt egy hét napi oltási számainak segítségével rendre kísérletet teszünk arra, hogy megbecsüljük, az aktuális oltási tempóval számolva mikor érjük el a következő mérföldkövet az oltottak számában. 

Az elmúlt alkalmakból az szűrhető le, hogy a húsvét előtt felpörgetett tempó múlt héten jócskán lelassult, aminek eredménye lesz, hogy nem fog összejönni a triplázás. Vagyis a jelek szerint nem sikerül harmadik alkalommal is egy hét leforgása alatt félmillió oltást beadni. Mutatjuk, hogy alakultak a hétnapos napi átlagok: 

Igaz, a mostani alacsony átlagban nagyon nagy szerepet játszik az a tény, hogy vasárnap szinte rekordalacsony számú, 14,4 ezer oltást sikerült beadni. Hogy ennek hátterében esetleg adattorlódás (volt már ilyenre példa például az elhalálozások esetében), vagy valamilyen más indok áll, azt egyelőre nem lehet biztosan tudni. Az alacsony vasárnapi adat torzító hatását jól szemlélteti, hogy enélkül az átlag még 61 ezer beadott oltást mutatott. Ez a különbség a két érték között azonban drasztikusan nem befolyásolja az előrejelzésünket. 

Ha az elmúlt egy hét tempója folytatódik ezen a héten is, akkor becslésünk szerint csütörtökön-pénteken érhető el a következő mérföldkőnek tekintett 3,5 millió oltott. Számszakilag ugyan pénteken érhetjük el ezt, ám az elmúlt hetekben megfigyelhető volt, hogy a mérföldkőhöz közelítve néhány ezer oltást már nem csúsztattak át másnapra így egy nappal hamarabb elérve a kívánt számot. Hasonlóra számítunk most is, amit alátámaszt az a tény is, hogy ha a rendkívül alacsony vasárnapi oltásmennyiséget kivesszük az egyenletből és hatnapos átlaggal számolunk, vagyis napi 61 ezerrel, akkor csütörtökön, tehát április 23-án lehet kipipálni a 3,5 millió oltottat. 

A lassabb tempónak azonban van egy másik - ám egyáltalán nem drasztikus - következménye is. Korábban voltak olyan kormányzati várakozások, melyek szerint április végére elérhető lesz a 4 millió oltott is, a mostani tempóban azonban ez legkorábban május 2-ára datálható. 

Mi lesz 3,5 milliónál?

Ha az átoltottság eléri a 3,5 milliós létszámot, a gazdaság újraindításának újabb, minden eddiginél látványosabb szakasza jön el - legalábbis Orbán Viktor jellemzése szerint. Már a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben is rögzítette a kormány, hogy amint megvan a 3,5 millió oltott, másnap nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, melyeket egyelőre bárki felkereshet majd maszkviselési kötelezettség nélkül. 

Bár az elmúlt két hétben tapasztaltak alapján lehetett arra számítani, hogy a mérföldkő elérése szintén a hét első felére, keddre esik majd, az előrejelzésünk másról árulkodik. Nem mellesleg, amikor a miniszterelnök bejelentette ezt az újabb intézkedést, úgy fogalmazott, várhatóan ezt szerda-csütörtök magasságában érjük el. Becslésünk szerint utóbbinak van a legnagyobb esélye, ez pedig azt jelenti, 

a terasznyitás napja péntekre eshet majd. 

Oltás a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával (Fotó: MTI/Vajda János)
Oltás a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával (Fotó: MTI/Vajda János)

Arra a napra, amikor a kikapcsolódást nem árnyékolja be a másnapi munka, iskola, pusztán az este 10 órási kijárási korlátozás szabhat gátat majd a teraszokon töltött időnek. Apró mellékzönge: addigra talán visszatér a tavaszt idéző időjárás is. Soha rosszabb időzítést. 

Pénteken terasznyitás és újabb bejelentés jöhet

Tekintve, hogy a kormány az oltottak számához kötötte az újraindítás különböző fázisait, a 4 millió oltotti szám lesz a következő mérföldkő, mely talán még drasztikusabb intézkedéseket hozhat magával. Az ekkor életbe lépő módosításokról jellemzően az előző mérföldkő, jelenleg tehát a 3,5 millió oltott elérésekor dönt a kormány. Ezt maga Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette a legutóbbi Kormányinfóján

Könnyű döntések azonban most sem várnak a kormányra, hiszen a 4 millió oltott elérésekor már lényeges szerepe lehet a védettségi igazolványoknak. Vagyis lesznek olyan lazítások, melyek csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket érintik majd. A kormány döntéseit véleményünk szerint a legnagyobb eséllyel maga a miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában vagy egy Facebook-videóban jelenheti be csütörtökön délután. 

Bár a potenciális intézkedések köréről nincs túl sok kiszivárgó információ, az alábbiakat tartjuk esélyesnek: 

  • a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mentesülnek a kijárási korlátozás alól, 
  • vendéglátóhelyek belső részében is elfogyaszthatják megrendelt ételüket, italukat, 
  • újranyitnak olyan szolgáltatások, melyeket csak az igazolvánnyal rendelkezők vehetnek igénybe. Ezek körét azonban nehéz meghatározni, az az edzőteremtől kezdve a mozin át, kisebb kulturális és a nem zárt térben tartott sportrendezvényekig több minden is lehet. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!