3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint a NER-es céges kör egyértelműen járadékvadászatból él, azaz lefölözik a különféle köz- és piaci projektek hasznát.

"A magyar piacon dolgozó német, osztrák, francia építőipari cégek az itteni projektjeikhez kénytelenek bevonni a NER-es építő cégeket, ám ez visszafelé nem érvényes, így egyetlen olyan NER-közeli vállalkozásról sem tudni, amely a kinti piacokon is tudna vagy legalább megpróbálna érvényesülni"– elemezte a Népszavának a Magyarországon mára kialakult helyzetet a Transparency International (TI) jogi igazgatója.

Arra nem tudott pontos számot mondani, hogy mára mekkora lett ennek a gazdasági vízfejnek a mérete Magyarországon. Már csak azért sem, mert nehéz elkülöníteni a tisztán „járadékvadász” cégeket azoktól az amúgy piaci vállalkozásoktól, amelyek „alkalmazkodtak” a rezsimhez, betagozódtak a mai magyar valóságba.

Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója szerint felbecsülhetetlen a NER-cégháló nagysága. Fotó: Youtube
Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója szerint felbecsülhetetlen a NER-cégháló nagysága. Fotó: Youtube

Ám ha csak a sajtóban elhíresült, eleve a NER által alapított vagy a politikával összefonódott vállalkozások napokban közzétett mérlegadatait nézzük, akkor kiderül, hogy az ilyen építőipari vállalkozások egészen brutális mértékben gazdagodtak 2022-ben.

A Fidesz-rendszer emblematikus építőipari cégei körében jóval több mint 100 milliárd forint profit termelődött tavaly, és a cégek tulajdonosai fel is vették ennek nagy részét osztalékként. De a rendszer kisebb „kalauzhalai” is jól jártak, csak egyetlen példa: a kormánypropagandista Rákay Philip önbevallása szerint „piacról élő” tanácsadó cége, a Norton Capital Consulting Zrt. profitja 367 millióról három és félszeresére, 1,283 milliárd forintra nőtt (amit lapunk írt meg először).

A lap szerint a Fidesz gazdasági hátországának teljes profitját – illetve a NER-cégháló teljes kiterjedését - felbecsülni sem lehet. Nemcsak azért, mivel csak a Mészáros-birodalom is több mint 350 céget tömörít, hanem mert a rendszer nagyjai nem ritkán a valós tulajdonosok nevét elrejtő magántőkealapokon keresztül birtokolják a vállalkozásaikat. A Mészáros és Mészáros Zrt. nemcsak a sok száz céget bekebelező Mészáros Lőrinc-cégbirodalom zászlóshajója, hanem a rendszer szimbóluma: a társaság profitja egy év alatt nagyjából a háromszorosára, 4,6 milliárdról 17 milliárdra nőtt, miközben a többi Mészáros-építőcég – R-Kord, Fejér-B.Á.L. – is vaskos milliárdokkal lett gazdagabb.

Nem panaszkodhat a tavalyi évre Garancsi István sem, a Market Zrt. a tavalyi 36 után 34 milliárdos profitot termelt.

"A tőke sosem lázad a rendszer ellen, hanem alkalmazkodik – fogalmazott Ligeti Miklós. Ahol a közélet tiszta viszonyokat hoz létre, ott az ilyen cégek is tisztán játszanak, így tartózkodnak a korrupciótól, betartják a szociális vagy környezetvédelmi szabályokat. Ha viszont a közélet, a politika megengedőbb, vagy egyenesen súlyosan korrupt közeget hoz létre, akkor a tőke ehhez fog alkalmazkodni. Elfogadja, hogy tálcán kapja az államtól a védelem nélküli hagyott munkaerőt vagy az óriási közpénztámogatást. Cserébe azt az árat fizeti meg, hogy a NER-en keresztül kell bizniszelnie" – fogalmazott Ligeti Miklós.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!