<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Március második felében itthon volt messze a legmagasabb a Covid-áldozatok napi száma lakosságszámhoz mérten térségünkben, egyúttal sajnos világelsők is lettünk ebben a tekintetben. Miközben hazánkban egyre többen hunytak és hunynak el, több szomszédunknál csökkent a halálozások száma. Nálunk nagyon gyorsan nőtt a fertőzésszám, és nagyon sok beteg szorul kórházi kezelésre. Pedig a brit mutáns nem csak Magyarországon domináns, átoltottságot tekintve pedig Európa élmezőnyében vagyunk.

(Ez a cikk eredetileg a Privátbankár.hu-n jelent meg.)

Elképesztő erővel söpört végig a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon az elmúlt hónapban: mind az aktív fertőzöttek, mind a kórházi kezelésre szorulók, mind a lélegeztetőgépen lévők száma csúcsokat döntött.

Eltűnt egy kisváros

Márciusban 5937 Covid-beteg vesztette életét – tehát egyetlen hónap alatt egy kisváros lakossága tűnt el részben vagy egészben a koronavírus miatt.

Annak ellenére, hogy március 8-tól a kormány szigorított a korlátozásokon és európai viszonylatban is jól haladt az oltásokkal, a napi áldozatok száma folyamatosan emelkedett – a hétnapos mozgóátlagot tekintve százról 250 fölé nőtt március eleje és vége között.

A koronavírusos halálesetek napi száma Magyarországon márciusban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

A hónap második felének egyes napjain Csehország mellett nálunk volt a legmagasabb a világon a halálozási arány lakosságszámra vetítve – a hónap végére pedig világelsők lettünk (és vagyunk jelenleg is). Többen hunytak el napi szinten, mint például a nálunk nyolcszor nagyobb lakosság számú Németországban.

A brutális adatokat a magyar kormány a brit mutánssal magyarázta, amely nem csak jóval fertőzőbb, hanem becslések szerint mintegy hatvan százalékkal halálosabb is a vírus „alapverziójánál”, és a fiatalabb korosztályokat is jobban sújtja. 

De mi történt a szomszédban? 

Adódik a kérdés: vajon ugyanilyen súlyosan érintette-e a szomszédos országokat a harmadik hullám? Ott is rekordokat dönt a járvány, vagy ez csak „magyar jelenség”?

Az új, diagnosztizált Covid-fertőzöttek számát bemutató ábrán látszik, hogy a harmadik hullám mindenhol körülbelül február közepén indult, utána azonban országonként eltérően alakult a helyzet. A magyarországihoz hasonló, kiugró növekedést csak Ukrajnában mértek a szomszédjaink közül:

Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma térségünkben. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Romániában, Szerbiában, Ausztriában és Horvátországban jóval kisebb mértékben nőtt az új fertőzöttek száma, mint nálunk, Szlovákiában és Szlovéniában pedig elmaradt a harmadik hullám.

Északi szomszédunknál, ahol február végén kritikussá vált a helyzet az egészségügyben (Olyan ez, mint egy katasztrófafilm – egyre nagyobb bajba kerül Szlovákia), március eleje óta csökken a fertőzöttek száma, Szlovéniában pedig hónapok óta alig változik ez a mutató.

Mindez azért is érdekes, mert – Magyarországhoz hasonlóan – a brit mutáns szerte Európában elterjedt (itthon január közepén azonosították először), így például Ausztriában és Szlovákiában is dominánssá vált.

A kórházi kezelésre szoruló Covid-betegek száma Magyarországon szintén megugrott az elmúlt két hónapban. Február elején 3700-an, március végén már mintegy 12 ezren voltak kórházban, ami több mint háromszoros növekedés.

Kórházban ápolt koronavírusos betegek száma a térségünkben. (Forrás: Our World in Data)

Ausztriában és Horvátországban ennél nagyságrendekkel kisebb emelkedést mértek, Szlovákiában nagyjából stagnált, Szlovéniában pedig még csökkent is a betegek száma. (Ukrajnából, Romániából és Szerbiából nem áll rendelkezésre adat, a többi adatközlés utolsó dátuma március 21.  – a szerk.) 

Csúcson a magyar halálozás

Ami a haláleseteket illeti, a legnagyobb növekedést az esetszámhoz hasonlóan Magyarországon és Ukrajnában mérték: itthon 3,2-szeresére, keleti szomszédunknál pedig 2,2-szeresére nőtt a napi Covid-áldozatok száma két hónap alatt.

A koronavírusos halálesetek napi száma térségünkben. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Szerbiában 2-szer, Romániában 1,7-szer több koronavírusos beteg halt meg március végén, mint február elején, azaz a harmadik hullám előtt. Szlovákiában, Ausztriában, Horvátországban és Szlovéniában pedig számottevően csökkent a napi áldozatszám.

Ha pedig az egymillió lakosra jutó, napi halálos áldozatok számát nézzük, Magyarország helyzete kimagaslóan rossz a térségben: míg itthon március végén 26,4 volt ez az érték a hétnapos mozgóátlagot tekintve, addig Szlovákiában 12, Romániában 7,1, Ukrajnában 6,8, Szerbiában 5,7, Horvátországban 4,1, Szlovéniában 3,6, Ausztriában pedig 3.

Koronavírusos halálozások napi száma egymillió lakosonként. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)

A Financial Times adatbázisa szerint a magyar mutató világviszonylatban is a legrosszabb.

Mindez már csak azért is elgondolkodtató, mert átoltottságban – a magyar kormány mindig erre hivatkozik – jóval jobban állunk szomszédjainknál (Szerbiát leszámítva), és, mint említettük, az uniós tagországok többségénél is:

A beadott, koronavírus elleni oltások száma 100 lakosra vetítve. (Forrás: Our World in Data)

A végeredmény tragikus

Bár az egyes országok adatai csak megkötésekkel hasonlíthatók össze  –  a hivatalos esetszám függ a tesztelések számától, valamint különbözhet a Covid-halálozások felderítettsége és „könyvelése” – , összességében mégis elmondható, hogy a harmadik hullám Magyarországot érintette a legsúlyosabban a térségben.

Miközben egyes szomszédjaink – Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szlovénia – csökkenteni tudták a halálos áldozatok számát, addig Magyarországon egyre többen haltak meg napi szinten márciusban. 

Bár ennek számos oka lehet – a társadalom általános egészségügyi állapota és fegyelmezettsége, az egészségügy helyzete, a korlátozások mértéke és időzítése vagy egyéb, jelenleg nem ismert tényező –, a végeredményt  nézve a magyar válságkezelésre nehéz lenne mást mondani, minthogy tragikus.  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.