4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormánypártiak szabotálják az uniós bírósági döntés átültetését a magyar jogba.

Immár 177 civil szervezet szerepel azon a listán, amely a külföldről támogatott alapítványokat, egyesületeket gyűjti egybe. Pedig egynek sem kellene ezen szerepelnie, mivel egy tavaly nyári európai bírósági döntés folyományaként a magyar parlament elé terjesztett törvénymódosító javaslat már 2020 kora nyarán hatályon kívül helyezte volna a legproblémásabb részeket. Ám az akkori hírek szerint a kormánypártiak támogatását élvező ellenzéki javaslat elakadt a törvénygyárban, olyannyira, hogy a parlament idén márciusi-áprilisi üléstervében sem rendeltek hozzá tárgyalási napot. Így tehát tovább lehet listázni a „sorosista” szervezeteket (merthogy ez a kommunikációs panel adta meg a keretét az intézkedésnek anno, 2017-ben).

Tízezrek tüntettek a CEU és a civil szervezetek mellett a Hősök terén, 2017-ben
Tízezrek tüntettek a CEU és a civil szervezetek mellett a Hősök terén, 2017-ben

Lapunk több cikkben is beszámolt arról, hogy egyre-másra kerülnek fel olyan alapítványok, egyesületek a listára, amelyek jótékonysági, humanitárius, kulturális céllal jöttek létre, s tevékenységükhöz minden közelebb áll, mint a hazaárulás. Az igazán abszurd példák – mint a zsonglőrök egyesületének vagy a Magyar Vöröskereszt besorolása – mutatja, hogy mennyire valós cél nélküli a szervezetek listázása, pusztán azon az alapon, hogy meghatározott összeg felett kapnak támogatást külföldről. Egyik kedvenc esettanulmányunk az itteni német kereskedelmi kamara listázása: a magyar kormány egyik legmegbízhatóbb politikai és gazdasági támasza Németország, ám mivel a kamara megfelelt a törvényi feltételeknek (külföldről lkapott támogatást), elkerülhetetlenül felkerültek a sorosista szervezetek közé.

Pár éve még 121 szervezet szerepelt a listán, ez a szám nőtt mostanra 177-re.

Mint jeleztük, ellenzéki képviselők (Harangozó Tamás, Tóth Bertalan, akikhez utóbb csatlakozott Szabó Tímea) tavaly júniusban adtak be egy törvénymódosító javaslatot a tárgyban, azt követően, hogy az Európai Unió luxembourgi bírósága úgy ítélkezett, a magyar civiltörvény szembemegy az uniós joggal. Az akkori sajtótudósításokban azt emelték ki, hogy a bíróság szerint „a külföldi támogatásra kirótt külön adminisztratív terhek sértik a tőke szabad áramlásának elvét, valamint korlátozzák az érintettek egyesülési szabadságát, illetve magánélethez és a személyes adatok védelméhez való jogát.

Erről legfőképpen azt kell kell tudni, hogy a törvény előírása szerint azon szervezeteknek kell regisztrálniuk, amelyek a pénzmosásról szóló törvényben rögzített összeg kétszeresét elérő támogatásban részesülnek külföldről. A hivatkozott jogszabály sokáig 3,6 millió forintban húzta meg az ügyfél-átvilágítási kötelezettség alsó határát, így azon civileknek kellett regisztrálniuk, amelyek 7,2 millió forint vagy annál több támogatásban részesültek. Időközben, tavaly januárban azonban módosult a pénzmosásról szóló törvény e része, abban immár 4,5 milliót rögzítettek, ez alapján tehát a civilekre 9 milliós értékhatár vonatkozik.

Ettől függetlenül az elmúlt időszakban is bővült a lista, holott ha a parlament aláveti magát az uniós bíróság döntésének, és elfogadja az abból levezetett magyar parlamenti előterjesztést, akkor már túl lennénk az egészen. Erre azonban nem került sor, pedig – mint jeleztük – voltak olyan információk, hogy a luxembourgi döntés ismeretében a kormánypárti képviselők is támogatni fogják a javaslatot: az ő támogatásukkal vették tárgysorozatba az indítványt, ami szinte már gesztusértékű, ismerve az Orbán-korszak parlamenti politizálását.

Csakhogy a javaslat sürgősségi tárgyalására tett indítvány már elbukott az őszi ülésszakon, jelenleg ott tartunk, hogy az igazságügyi bizottság tárgysorozatba vette a javaslatot. Erre tavaly október 26-án került sor, azóta semmi érdemi nem történt az előterjesztéssel. Eddig az idén tavaszi ülésszakon sem bukkant fel, áprilisig nem rendeltek vitanapot a tárgyalási menetrendben az ellenzéki indítványhoz. A kormánynak tehát a jelek szerint mégsem sürgős a „Soros-lista” eltörlése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!