<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egy törvénymódosításnak köszönhetően a lejárt minőségű élelmiszereket fel kell ajánlaniuk majd a nagy élelmiszerláncoknak.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 2011-es becslése szerint globális szinten az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna veszendőbe megy. 2020 júniusában készült el az Európai Uniós tagállamok élelmiszerfeleslegeinek újraelosztásával foglalkozó tanulmány, amely szerint az élelmiszer-feleslegek legértékesebb hasznosulása a fogyasztható élelmiszereknél az újraelosztás.

Csökkenni fog az élelmiszerpazarlás. Fotó: DepositphotosCsökkenni fog az élelmiszerpazarlás. Fotó: Depositphotos

 

Mindez kettős célt szolgál: a szegénység elleni küzdelem és a megsemmisítésre fordítandó energia- és költségcsökkentés - legalábbis ez szerepel a javaslat indoklásában.

A parlament előtti törvénymódosítás célja épp az élelmiszerpazarlás megelőzése azzal, hogy az élelmiszer-kiskereskedők részére kötelezővé teszik a közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszerek felajánlását a rászorulók részére. 

A javaslat értelmében

2022. február 1-jétől  az élelmiszer-kiskereskedők részére kötelezővé válik a közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszerek felajánlása a rászorulók részére (a 100 milliárd Ft alatti élelmiszerlánc-felügyeleti tevékenységből származó éves árbevétellel rendelkezők), valamint valamennyi egyéb élelmiszer-vállalkozó esetében önkéntes a felajánlás. Ezt az újonnan létrejövő Élelmiszermentő Központ (a továbbiakban: ÉMK) koordinációjával valósítják meg, amely az állam 100 százalékos tulajdonában álló társaság.

Komoly bírság is jöhet

Fontos tudnivaló az is, hogy a kormány szankcionálni is fogja a renitens élelmiszerláncokat, ha nem tesznek eleget a kötelezettségeiknek. A benyújtott dokumentum szerint bírságot akkor vethetnek ki, ha 

  • az érintett 2 százaléknál nagyobb mértékben lépte túl az éves élelmiszerhulladék tervezett mértékét, 
  • vagy nem nyújtott be élelmiszerhulladék-csökkentési tervet. 

A bírság mértéke 15 ezer forinttól kezdődik és akár az előző üzleti évre vonatkozó felügyeleti díj 0,6 százaléka lehet legfeljebb. 

Emelik a kisker-adót is

A törvényjavaslat szerinti a kiskereskedelmi adómérték-emelés elképzelhető, hogy egyes adózók esetén az adóév közben lép hatályba.

Ezért a törvényjavaslat rendelkezik arról, hogy a magasabb adómérték csak az adóév azon időszaki teljesítményre vonatkozzon, amely időszak a mértékemelés hatálybalépése napját követi. A javaslat elfogadása esetén a jelenlegi 2,5 százalékos adókulcs 2,7 százalékra emelkedne. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.