<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Már az alakuló ülésen meneszthetik Tarlós István régi bizalmasát és fővárosi megoldó emberét, Pető Györgyöt. Karácsony Gergely ugyan kijelentette, hogy nem lesz tisztogatás, de elődje bizalmi embereitől azért minél előbb megszabadulna. 

A Fővárosi Közgyűlés jövő heti – szokásoktól eltérően – kedden megtartott alakuló ülésén a meghívó szerint 15 napirendi pontot tárgyalnak majd. Ezek között szerepel a” Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) személyi döntését érintő előterjesztés”, amelynek tartalma egyelőre nem nyilvános. A javaslatot Karácsony Gergely jegyzi és arról az Mfor információi szerint egyelőre csak szűkebb stábjával egyeztetett. Ennek ellenére aligha kétséges, hogy a FÖRI igazgatójának, Pető Györgynek a menesztéséről lehet szó. 

A kívülálló számára eléggé meghökkentőnek tűnhet, hogy az éppen csak hivatalába lépő főpolgármester miért két látszólag mellékes pozícióval kezdi a vezetőváltáskor elkerülhetetlen személycseréket. Elsőként mindjárt a főjegyzővel. Tarlós István leköszönő főpolgármesterrel Óbudán is együtt dolgozó Sárádi Kálmánné két cikluson keresztül támogatta a városvezetőt, főnöke távozása után semmi kétség sem lehetett afelől, hogy neki is mennie kell. Az mégis meglepő kissé, hogy  a választások után alig két nappal már meg is jelent a főjegyzői álláshirdetés. A Népszava azóta több forrásból is úgy értesült, hogy Zugló jelenlegi jegyzője, Papp Imre is pályázik a posztra, ami nem meglepő, hiszen Karácsony Gergely kerületi polgármesterként jól tudott együtt dolgozni a jogásszal. A pályázati határidő a hét végén lejár, így a  jövő héten el is dől, ki lesz az új budapesti főjegyző.

A FÖRI vezetőcseréje sem véletlen. Pető György Tarlós István régi bizalmi embere, akit a főjegyzőhöz és sok más fővárosi vezetőhöz, tanácsnokhoz és igazgatóhoz hasonlatosan óbudai polgármesterségének idejéből mentett át a Városházára. Bár ez a ragaszkodás Pető múltjának ismeretében azért erősen meglepő.

Pető György a rendszerváltás előtt III/II-es kémelhárítótisztként szolgált. 1984-től pedig az MSZMP ifjúsági szervezetében (KISZ) töltött be különböző pozíciókat.  2002 és 2006 között szocialista színekben volt alpolgármester Óbudán. A kerületet akkortájt polgármesterként vezető Tarlós Istvánnal az elejétől fogva jól megértették egymást. A főpolgármesteri címre aspiráló Tarlós távozása után 2006-ban Pető az MSZP színeiben indult a kerületben polgármester jelöltként. (Nem nyert, Tarlós utódja Bús Balázs lett a III. kerületi polgármesteri székben, akit most Kiss László összellenzéki jelölt váltott le.)  A választási kampány idején Bőhm András, az SZDSZ akkori fővárosi frakcióvezetője egyszerűen leügynöközte őt, amiért Pető beperelte. Tamás Gáspár Miklós a liberális értelmiség képviseletében Pető lépését egy Népszabadságban megjelent publicisztikában úgy értékelte:

„pört indított ellene, mondván, ő bizony nem ügynök volt, hanem ávós.”  

A sajtóhírek egyébként már 2007-ben arról szóltak, hogy Pető inkább szolgálta Óbudán Tarlós érdekeit, mintsem az őt jelölő szocialistákét. 2008 elején kilenc párttársával együtt ki is lépett a frakcióból. Még abban az évben felállt Tarlós István főpolgármesteri székbe ültetéséért dolgozó stáb, amelynek Pető György is tagja lett. Pető 2009 végétől a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztályán dolgozott nyugállományban, ahol elsősorban a fővárosi közműcégeknél történt visszaélésekkel foglalkozott.

2010 első felében több fővárosi cégnél - például a BKV, FKF, Főtáv, Budapest Gyógyfürdői és Hévízei – is eljárás indult gyanús ügyletek okán. A sorozatos botrányok kétségtelenül jól jöttek Tarlós választási kampányában, amelynek végén Tarlós valóban beülhetett a vágyott főpolgármesteri székbe. 

A jutalom nem is maradt el. Petőt megtették a 2010 októberében a főpolgármesteri hivatalhoz tartozó, frissen alapított Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) és a Fővárosi Közterület-felügyelet vezetőjének. Pető György lett Budapest „seriffje”.  Az FBI feladata ugyanis a főváros biztonságának javítása, vagyonának védelme, „a gazdasági társaságoknál tapasztalható korrupció és más, a város kárára való folyamatok megfékezése” volt. Az intézmény hamarosan egyfajta belső elhárítássá nőtte ki magát és egyre nagyobb befolyásra tett szert a fővárosi cégeknél. 

Tarlós – állítólag a Rogánnal való kiegyezés részeként – 2016-ban bezáratta az FBI-t, de Petőt nem engedte el maga mellől. Az FBI feladatait átvevő FÖRI-hez került, ám ennél sokkal több feladatot osztott rá Tarlós. Pető tulajdonképpen a főpolgármester megoldó embere lett. „Személyes megbízottként" ő felügyelte például a hármas metró rekonstrukciós projektjét, fő feladata a folyamatok felgyorsítása volt. De a fővárosi cégek beruházásai körül is feltűnt.

Ott volt a nagy vihart kavart Restone-ügy körül is. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. 2014-ben hulladék-előválogatásra szerződött a szolnoki Restone Kft-vel. A későbbi belső vizsgálat szerint már a tendert úgy írták ki, hogy „nem alapozta meg semmilyen szakmai előkészítés, hatástanulmány, pénzügyi modell, gazdaságossági számítás”. A projektet egyedül a „megtérül a lerakási díj megtakarításából” vezetői vélekedés alapozta meg, de már a szerződéskötés pillanatában tudható volt, hogy ez a megbízás „alapjáraton” is veszteséges lesz az FKF-nek. Az FKF igazgatóját még abban az évben menesztették.

Az ügyben 2017-ben hűtlen kezelés miatt feljelentést tevő Hadházy Ákos (akkor még LMP-s, ma már független országgyűlési képviselő) szerint a cégvezetők csak felsőbb utasításra hozhattak ilyen gazdaságtalan döntést, amiről Tarlós István főpolgármesternek tudnia kellett. Tarlós ezt tagadta. Egy 2015-ös jegyzőkönyvben mindenesetre az szerepel, hogy Pető Györgyöt tájékoztatták az eseményekről. 

De ott volt azon a megbeszélésen is, ahol Kulinyi Mártont, a hajléktalanoknak, romáknak és menekülteknek közfoglalkoztatást és esélyegyenlőségi programokat szervező Budapest Esély Nonprofit Kft. igazgatóját mindenféle előzetes vizsgálat vagy megbeszélés nélkül arról tájékoztatta Szentes Tamás akkori főpolgármester-helyettes 2012 egyik októberi szombatján, hogy más elképzelései vannak a céggel, ezért új vezetőt akar, Kulinyi ügyintézőként maradhat. A megbeszélésen Pető György – Tarlós István főpolgármester bizalmasaként – is részt vett. Kulinyi nem maradt. S ez csupán néhány eset a vélhetőleg több tucatból.

Mindezek után aligha lenne meglepő, ha Karácsony Gergely az elsők között akarna megszabadulni Pető Györgytől. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.