Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A költségvetési zárszámadások alapján világosan kirajzolódik, hogy az Orbán-kormány regnálása alatt gyakorlatilag folyamatos a forráskivonás az egészségügy bizonyos területeiről, miközben sportra jelentősen több pénzt fordított a kormány. Rendelői, orvosi, fogorvosi ellátásra már kevesebb mint a sportköltések ötöde jutott 2019-ben. Nem sokat változik a kép akkor sem, ha az oktatás területén elköltött költségvetési kiadásokat vizsgáljuk.

Egészen megdöbbentő az az adatsor, mely megmutatja, hogyan alakultak a 2010-ben hatalomra jutott Orbán-kormány költései, ha az egyik felkarolt stratégiai ágazatról és a jóléti kiadásokról van szó. Noha teljes ágazatokat nézve mindenhol kimutatható a növekedés, ám míg a sportköltések drasztikusan megugrottak az eltelt időben, az egyes egészségügyi és oktatási részterületeknél ezzel merőben más folyamatok rajzolódnak ki. Sőt, minden joggal illethetjük az elszomorító jelzővel is a trendeket, hiszen lényegét tekintve a jövőt megalapozó területekről történt forráskivonás, miközben a sport területére számolatlanul ömlött és ömlik a mai napig is az állami pénz.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Utóbbi létjogosultságát a kormány többször, többféle megközelítésből próbálta már megindokolni. Részben azzal magyarázzák, hogy minden itt befektetett egy forint két forint megtakarítást eredményez az egészségügyi kiadásokban, részben pedig azzal, hogy a társadalom egészségtudata ezáltal is fejlődhet. Ám mindkét indoklás meglehetősen gyenge lábakon áll, mivel a sportkiadások zöme nem a szabadidősportba áramlik, hanem a versenysportba. Ebből pedig a társadalom nem tud közvetlenül profitálni. Ha a kormány a tömegsport népszerűsítésére fordítana adóforintokat, elfogadható lenne az iménti két magyarázat.

Bár a sportköltések látványos növekedése nem is lenne annyira meglepő, elvégre egy bevallottan sport-, pontosabban focirajongó miniszterelnök vezeti a kormányt. Emellett azonban az is vitán felül áll, hogy a hazai sportinfrastruktúra nagyon kritikus állapotban volt, és a klubok fennmaradása sok esetben csak a tulajdonosok mély zsebének volt köszönhető. Költeni tehát kellett, lehetett rá, ám 2010 óta mintha valahol kicsit félrement volna ez a történet. Evés közben jön meg az étvágy - szól a mondás, és talán ezzel jellemezhető leginkább az a költekezés, ami meghatározza a 2010 utáni időszakot.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.
Email-címe megadása után választhat előfizetői csomagjaink közül.

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.