<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Mészáros Lőrinc közelébe tartozó ügyvéd előbb egykori Simicska-cégeket szerzett meg magának, amik végül a felcsúti milliárdosnál landoltak. Most pedig már a salgótarjáni focit karolta fel Vörös József.

A Mészáros Lőrinc ügyvédjeként megismert Vörös József az elmúlt években az egykori Simicska-birodalom több cégének ideiglenes átvétele miatt került be a hírekbe, most azonban egy ettől független tranzakciót bonyolított le. Egykori megbízójához hasonlóan ugyanis már ő is klubtulajdonosnak mondhatja magát. Január közepén Vörös József lett a tulajdonosa a Sportzal Kft.-nek, amely pedig többségi tulajdonosa az SBTC Sport Kft.-nek. Kisebbségi tulajdonos pedig a salgótarjáni önkormányzat, amit jelenleg ellenzéki (MSZP-s) polgármester irányít.

Salgótarjánban is reménykedhetnek Fotó: Pixabay
Salgótarjánban is reménykedhetnek Fotó: Pixabay

Az SBTC egy patinás focicsapat Salgótarjánban, története 1920-ban kezdődött, jelenleg viszont csak az NB III. keleti csoportjának 15. helyén vitézkedik. Az SBTC Sport Kft. 2015 óta létezik, egészen 2018 nyaráig a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó, a DVTK-t is üzemeltető Borsodsport Invest Kft. volt a többségi tulajdonosa. (A cég ma már Szíjj Lászlóé, aki egyébként a Forbes friss listája szerint most a kilencedik leggazdagabb magyar.) 

Ezután a Sportzal Kft. lett a többségi tulajdonos, a cég ekkor még a Csányi, Rátkai & Zala Ügyvédi Iroda érdekeltségébe tartozott. Idén január közepétől viszont már Vörös Józsefé a társaság. A Sportzal új ügyvezetője pedig egy volt focista lett Árki Gábor személyében, aki például a Diósgyőr sportigazgatója is volt 2016-ig, de az SBTC Sport Kft.-nek eddig is ő volt már az ügyvezetője.

Ha új stadiont nem is kapott Salgótarján, de új sporttelepet már igen. 

A Weinberg kivitelezésében elkészült az Öblös Sporttelep rekonstrukciója Salgótarjánban. Az SBTC utánpótlása és a salgótarjáni sportszerető közönség birtokba veheti az elkészült Öblös Sporttelepet. A beruházás a DVTK észak-magyarországi és felvidéki sportfejlesztési programjának keretében valósult meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. A beruházás keretében a régi épület bontásra került, és helyette új, modern központ épült

- közölte a Weinberg '93 Építő Kft. tavaly nyáron. A kivitelező sárospataki cég elképesztő ütemben fejlődik: a 2015-ös 8 milliárd forintos forgalmat 2019-re 20,6 milliárd forintra sikerült felvinni, ami 2,5 milliárd forint nyereséget eredményezett a tulajdonos Derczó Istvánnak.

Tehát egy ügyvédi iroda eladta egy másik ügyvédnek az SBTC-t is tujadonló Sportzal Kft.-t. A vevő és az eladó személye is érdekes. A hvg.hu írta meg, hogy a Csányi és Zala ügyvédi iroda látta el az újbudai önkormányzat jogi képviseletét. Zala László pedig harmadrendű vádlott volt a Molnár Gyula (volt MSZP-s polgármester) ellen a Kopaszi-gáti ingatlanpanama ügyében hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban, de bizonyítottság hiányában felmentették. Zala Lászlót a sajtó Leisztinger Tamás bizalmi embereként emlegette.

Törlik Simicska-cégeit

Vörös József ügyvédről lapunk is sokat írt. Az ügyvéd több szálon is köthető Mészáros Lőrinchez, korábban ő képviselte a felcsúti milliárdost egy földvásárlási árverésen, de emellett jogi képviselője volt A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak is. Kulcsszerepet játszott abban is, hogy a Simicska-birodalom szép lassan Mészáros-birodalom lett.

Február 6-án lesz hat éve, hogy Simicska Lajost annyira felidegesítette Orbán Viktor, hogy trágár szavakkal nyilatkozott róla. Azóta 2015. február 6-a a G-nap. A Fidesz akkor két legerősebb emberének harca a 2018-as választásokig tartott, ami Orbán Viktor győzelmével és Simicska Lajos kapitulációjával végződött. Simicska egy érdekeltségét leszámítva a teljes cégbirodalmától megvált, aminek jelentős része aztán Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos körénél landolt.

Vörös József nevén átmenetileg több egykori Simicska-cég volt.

 • Publimont Kft.
 • A Plakat Kft.
 • NEO-MET Kft.
 • PRO A Kft.
 • PRO B Kft.
 • Lánchíd Rádió Kft.
 • Pro-Aurum Zrt.
 • Mundus Invest Zrt.
 • Megapolis Media Zrt.
 • Pro-Ráta Holding
 • Euro Publicity Kft.

Ma már egyik cégben sincs érdekeltsége, számos társaság már nem is létezik vagy éppen a megszűnés felé araszol végelszámolással. Például a Pro A Kft. és a Pro B. Kft. tavaly novemberben olvadtak be Mészáros Lőrinc Neo-Met Kft. nevű cégébe. A Mundus Invest és a Megapolis Media is Mészáros Lőrincnél landolt, de az egykori Simicska-birodalom médiacégeire nincsen szüksége a felcsúti vállalkozónak: mindkét vállalat tavaly december óta már végelszámolás alatt áll. A Lánchíd Rádió Vörös Józseftől előbb Mészáros Lőrinchez került, aki pedig Tima Jánosnak (Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere és a TV2-t birtokló Magyar Broadcasting Co. Zrt. vezérigazgatója) adta el.

Vörös József legutóbb akkor szerepelt a hírekben, amikor tavaly nyáron ügyészek hallgatták ki a Széchenyi Bank hatmilliárd forintos károkozása miatt indult büntetőügyben. Az ügyvéd 2013 júniusától 2014 novemberéig tagja volt a Széchenyi Bank igazgatóságának. Az ügyben még nincs döntés, ellenben Vörös József ma is tagja az állami tulajdonban lévő Pilisi Parkerdő Zrt. és az állami elektromos rendszer irányítója, a Mavir felügyelőbizottságának is. Valamint 2017 óta a Postás SE elnöke. Lapunk írta meg, hogy a Nemzeti Sportközpontok még tavaly januárban írt ki közbeszerzési eljárást a Budapesti Nemzeti Tornasport Akadémia tervezési feladataira, mely lényegében a Postás Sport Egyesület kap meg.

Simicska Lajosnak, a Fidesz volt pénztárnokának ellenben, mint említettük, ma már csak egy cége van. Lapunk írta meg, hogy a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-nek nem is egy, hanem rögtön két pályázatát hirdette ki nyertesnek tavaly a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Így összesen 8 millió forint közpénz érkezett a Faunus Vendégházat üzemeltető cég számlájára. Simicska Lajos most is milliárdos, de évek óta ez volt az első eset, hogy újra kormányzati forrásokhoz jutott.