6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Mészáros Lőrinc közelébe tartozó ügyvéd előbb egykori Simicska-cégeket szerzett meg magának, amik végül a felcsúti milliárdosnál landoltak. Most pedig már a salgótarjáni focit karolta fel Vörös József.

A Mészáros Lőrinc ügyvédjeként megismert Vörös József az elmúlt években az egykori Simicska-birodalom több cégének ideiglenes átvétele miatt került be a hírekbe, most azonban egy ettől független tranzakciót bonyolított le. Egykori megbízójához hasonlóan ugyanis már ő is klubtulajdonosnak mondhatja magát. Január közepén Vörös József lett a tulajdonosa a Sportzal Kft.-nek, amely pedig többségi tulajdonosa az SBTC Sport Kft.-nek. Kisebbségi tulajdonos pedig a salgótarjáni önkormányzat, amit jelenleg ellenzéki (MSZP-s) polgármester irányít.

Salgótarjánban is reménykedhetnek Fotó: Pixabay
Salgótarjánban is reménykedhetnek Fotó: Pixabay

Az SBTC egy patinás focicsapat Salgótarjánban, története 1920-ban kezdődött, jelenleg viszont csak az NB III. keleti csoportjának 15. helyén vitézkedik. Az SBTC Sport Kft. 2015 óta létezik, egészen 2018 nyaráig a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó, a DVTK-t is üzemeltető Borsodsport Invest Kft. volt a többségi tulajdonosa. (A cég ma már Szíjj Lászlóé, aki egyébként a Forbes friss listája szerint most a kilencedik leggazdagabb magyar.) 

Ezután a Sportzal Kft. lett a többségi tulajdonos, a cég ekkor még a Csányi, Rátkai & Zala Ügyvédi Iroda érdekeltségébe tartozott. Idén január közepétől viszont már Vörös Józsefé a társaság. A Sportzal új ügyvezetője pedig egy volt focista lett Árki Gábor személyében, aki például a Diósgyőr sportigazgatója is volt 2016-ig, de az SBTC Sport Kft.-nek eddig is ő volt már az ügyvezetője.

Ha új stadiont nem is kapott Salgótarján, de új sporttelepet már igen. 

A Weinberg kivitelezésében elkészült az Öblös Sporttelep rekonstrukciója Salgótarjánban. Az SBTC utánpótlása és a salgótarjáni sportszerető közönség birtokba veheti az elkészült Öblös Sporttelepet. A beruházás a DVTK észak-magyarországi és felvidéki sportfejlesztési programjának keretében valósult meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. A beruházás keretében a régi épület bontásra került, és helyette új, modern központ épült

- közölte a Weinberg '93 Építő Kft. tavaly nyáron. A kivitelező sárospataki cég elképesztő ütemben fejlődik: a 2015-ös 8 milliárd forintos forgalmat 2019-re 20,6 milliárd forintra sikerült felvinni, ami 2,5 milliárd forint nyereséget eredményezett a tulajdonos Derczó Istvánnak.

Tehát egy ügyvédi iroda eladta egy másik ügyvédnek az SBTC-t is tujadonló Sportzal Kft.-t. A vevő és az eladó személye is érdekes. A hvg.hu írta meg, hogy a Csányi és Zala ügyvédi iroda látta el az újbudai önkormányzat jogi képviseletét. Zala László pedig harmadrendű vádlott volt a Molnár Gyula (volt MSZP-s polgármester) ellen a Kopaszi-gáti ingatlanpanama ügyében hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban, de bizonyítottság hiányában felmentették. Zala Lászlót a sajtó Leisztinger Tamás bizalmi embereként emlegette.

Törlik Simicska-cégeit

Vörös József ügyvédről lapunk is sokat írt. Az ügyvéd több szálon is köthető Mészáros Lőrinchez, korábban ő képviselte a felcsúti milliárdost egy földvásárlási árverésen, de emellett jogi képviselője volt A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak is. Kulcsszerepet játszott abban is, hogy a Simicska-birodalom szép lassan Mészáros-birodalom lett.

Február 6-án lesz hat éve, hogy Simicska Lajost annyira felidegesítette Orbán Viktor, hogy trágár szavakkal nyilatkozott róla. Azóta 2015. február 6-a a G-nap. A Fidesz akkor két legerősebb emberének harca a 2018-as választásokig tartott, ami Orbán Viktor győzelmével és Simicska Lajos kapitulációjával végződött. Simicska egy érdekeltségét leszámítva a teljes cégbirodalmától megvált, aminek jelentős része aztán Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos körénél landolt.

Vörös József nevén átmenetileg több egykori Simicska-cég volt.

 • Publimont Kft.
 • A Plakat Kft.
 • NEO-MET Kft.
 • PRO A Kft.
 • PRO B Kft.
 • Lánchíd Rádió Kft.
 • Pro-Aurum Zrt.
 • Mundus Invest Zrt.
 • Megapolis Media Zrt.
 • Pro-Ráta Holding
 • Euro Publicity Kft.

Ma már egyik cégben sincs érdekeltsége, számos társaság már nem is létezik vagy éppen a megszűnés felé araszol végelszámolással. Például a Pro A Kft. és a Pro B. Kft. tavaly novemberben olvadtak be Mészáros Lőrinc Neo-Met Kft. nevű cégébe. A Mundus Invest és a Megapolis Media is Mészáros Lőrincnél landolt, de az egykori Simicska-birodalom médiacégeire nincsen szüksége a felcsúti vállalkozónak: mindkét vállalat tavaly december óta már végelszámolás alatt áll. A Lánchíd Rádió Vörös Józseftől előbb Mészáros Lőrinchez került, aki pedig Tima Jánosnak (Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere és a TV2-t birtokló Magyar Broadcasting Co. Zrt. vezérigazgatója) adta el.

Vörös József legutóbb akkor szerepelt a hírekben, amikor tavaly nyáron ügyészek hallgatták ki a Széchenyi Bank hatmilliárd forintos károkozása miatt indult büntetőügyben. Az ügyvéd 2013 júniusától 2014 novemberéig tagja volt a Széchenyi Bank igazgatóságának. Az ügyben még nincs döntés, ellenben Vörös József ma is tagja az állami tulajdonban lévő Pilisi Parkerdő Zrt. és az állami elektromos rendszer irányítója, a Mavir felügyelőbizottságának is. Valamint 2017 óta a Postás SE elnöke. Lapunk írta meg, hogy a Nemzeti Sportközpontok még tavaly januárban írt ki közbeszerzési eljárást a Budapesti Nemzeti Tornasport Akadémia tervezési feladataira, mely lényegében a Postás Sport Egyesület kap meg.

Simicska Lajosnak, a Fidesz volt pénztárnokának ellenben, mint említettük, ma már csak egy cége van. Lapunk írta meg, hogy a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-nek nem is egy, hanem rögtön két pályázatát hirdette ki nyertesnek tavaly a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Így összesen 8 millió forint közpénz érkezett a Faunus Vendégházat üzemeltető cég számlájára. Simicska Lajos most is milliárdos, de évek óta ez volt az első eset, hogy újra kormányzati forrásokhoz jutott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!