5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Matolcsy György a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen, Szegeden Új fenntartható közgazdaságtan címmel tartott előadást. A jegybankelnök szerint újfajta gondolkodásmódra van szükség a közgazdaságban; a piac és a profit törvényei szerinti gondolkodás helyett a hosszú távú fenntarthatóságot kell fókuszba helyezni.

Matolcsy György a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen, Szegeden Új fenntartható közgazdaságtan címmel tartott előadást.

Források

Elsőként az új közgazdaság forrásait járta körül. Azt emelte ki: a komplexitás, a rendszerelmélet törvényeit be kell építeni a közgazdaságtanba, ahogy a fizika törvényeit is – a modern gazdaság az MNB kutatói szerint a kvantumfizika illetve Heisenberg törvényeit követi. Harmadik forrásként az élő rendszer törvényeit említette, negyedikként pedig a nem-lineáris törvényeket. Az is az MNB kutatóinak javaslata, hogy az új közgazdaság építse be a térszerkezet és geofúzió törvényeit forrásai közé, ahogy a történelmi DNS elméletét is. Matolcsy György szerint mindemellett az egyik legfontosabb kulcs a Pareto-elv érvényesítése, de érdemes a Carnegie-elvet is beépíteni: eszerint a gondolat, a pozitív gondolkodás hozza létre a pozitív eredményt – „a fejben dől el minden” – idézte a jegybankelnök.

Tézisek

Az új közgazdaság tézisei, alapjai közül néhányat emelt ki a jegybankelnök. Például azt, hogy az anyagi gazdagság alapja mindig egy szellemi forrás, a tudás. A természeti törvények szerint a tudás az átadással bővül – ráadásul exponenciálisan, ha megosztják. A következő kiemelt tézis szerint a tehetség és kreativitás válnak döntő erőforrássá a fenntartható közgazdaságban.

Matolcsy György szerint 1996-ban a tudás megosztásának új technológiája hozta el a fordulatot – ez pedig az internet indulása. A civilizációnak mindeközben a fennmaradás biztosítása érdekében fenntarthatósági fordulatot kell végrehajtania. A hagyományos gazdasághoz képest az új gazdaságban már nem a csökkenő, hanem a növekvő hozadék elvének kell érvényesülnie.

Összességében az új fenntartható közgazdaság mélyül a múlt és gyorsul a jövő felé – mondta Matolcsy György.

Következtetések

Jövőkép és stratégia nélkül nincs siker – ez volt az első következtetése a jegybankelnöknek. Mindeközben kötelező mérni és használni a pozitív és negatív visszacsatolásokat is. Törekedni kell a nagyobb összetettségre is – a magyar gazdaság a mutatók közül a komplexitás, a diverzifikáltság tekintetében áll a legjobban, a fejekben is erre kell törekedni. Eközben különlegesnek is kell lenni, az ország és a térség felzárkózását különleges útra kell alapozni – aki megtalálja saját különleges ötletét és feladatát, az nyer, aki nem, az lemarad és elmarad – mondta Matolcsy György.

Matolcsy György szerint a fenntarthatóság elve a legfontosabb. Fotó: MTI/Soós Lajos
Matolcsy György szerint a fenntarthatóság elve a legfontosabb. Fotó: MTI/Soós Lajos

Azt is mondta: nincs mese, egyensúlyi növekedésre kell törekedni. Magyarország most letért arról az egyensúlyi növekedési pályáról, amire 2010 után rálépett – vélekedett a jegybankelnök. Külkermérleg, folyó fizetési mérleg, államháztartás és a piaci egyensúly vonatkozásában is vissza kell térni az egyensúlyi növekedési pályára – bár vannak külső okok is, amelyek letérítettek minket róla, törekedni kell a visszatérésre. Jelenleg nem látszik az a növekedési fordulat, amely a felzárkózást eredményezné, ezzel kapcsolatban a jegybank javaslatait ajánlotta.

A siker kulcsa a Pareto-elv alkalmazása: mindig és mindenhol érdemes keresni a Pareto-arányokat és ezek ismeretében kell dönteni az erőforrások felhasználásáról. A felhasznált erőforrások nem lineárisan vezetnek az eredményekhez; ezt kötelező felismerni és használni. Szerinte a döntések 1 százaléka hozza az eredmények 50 százalékát – ez rengeteg elpazarolt erőforrást jelent, azonosítani kell ezeket az 1 százalékokat a rendszerekben. A lineáris összefüggések kihalóban vannak; az nyer, aki elfogadja a mai élet nem-lineáris, nem ok-okozati valamint bizonytalansági természetét.

Matolcsy György szerint a világban zajló forradalmi változások, átmenetek közepette a siker kulcsa a digitális átállás. Magyarország ezen a téren jelentős lemaradásban van Matolcsy György szerint – ezt az állam digitalizálásával kell első lépésként lefaragni. Ha nincs digitális átállás, nincs adat, nem tudunk mérni, nem tudjuk, hogy céljainkhoz, jövőképünkhöz közelebb kerültünk-e, vagy távolodunk tőle. Legyünk ebben könyörtelenek: követeljük meg magunktól, azállamtól, a bankrendszertől, a vállalati szektortól a digitális átállást.

Első helyre került a fenntarthatóság Matolcsy György szerint: a Pareto-elv alapján energiahatékonysági program indításával befoltozható lenne a külkereskedelmi mérlegen keletkezett óriási lyuk is.

Azt is fontosnak tartja, hogy megértsük a történelmi ciklusokat és fraktálokat, enélkül ugyanis nincs siker: új szabályok, mintázatok születnek, az egyik ilyen a ciklikusság. Látjuk, ahogy visszatérnek évtizedekkel ezelőtt látott folyamatok; számolni kell azzal, hogy az 1970-es évtized – nem ugyanúgy, de mintázatában mindenképp – megismétlődik – mondta a jegybankelnök. Magas infláció, alacsony növekedés – a Fed már felismerte a párhuzamot, és a szokásos késéssel, de az európai jegybankok is felismerték. Matolcsy György szerint a Magyar Nemzeti Bank volt az első, amely felismerte, hogy hosszú távon kell szembenézni az inflációval, és ezért elsőként kezdte meg a monetáris szigorítást. Most kell megfékeznünk a makacs ciklusokat, fraktálokat, amelyek visznek minket az egyensúlytalanság felé – ne következzen be most az, ami a ’70-es évek után a ’80-as években bekövetkezett a magyar gazdaságban.

Matolcsy György szerint a központok még fontosabbak, mint korábban – sikeres államot kell működtetnie minden nemzetgazdaságnak, különben nem tud kitörni. Jelenleg kettős világrendszer felé haladunk – egy G-2 világ felé, ami nekünk nem igazán kedvező. Egy másik gondolat szerint egy összefüggő Eurázsia felé tartunk – igaz, a folyamat nem lesz gyors, több száz évbe is kerülhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!